Săptămână istorică la Bruxelles. Există șanse reale ca R. Moldova să primească undă verde de la Consiliul European pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE?
Consiliul European va decide la reuniunea din 14-15 decembrie dacă va recomanda sau nu deschiderea negocierilor cu R. Moldova și Ucraina pentru aderarea la UE. Totodată, potrivit agendei Consiliului European, liderii statelor UE vor aborda cele mai recente evoluții în ceea ce privește războiul provocat de Rusia în Ucraina și sprijinul pentru poporul ucrainean. De asemenea, vor continua lucrările legate de propunerea de revizuire a cadrului financiar multianual 2021-2027, în vederea ajungerii la un acord.
Deși unele voci spun că instituția europeană ar urma să recomande deschiderea negocierilor cu Kievul și Chișinăul pentru aderarea la UE, autoritățile de la Budapesta, în continuare, opun rezistență. Recent, președinta Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că indiferent de hotărârea Consiliului European, „calea noastră este sigură și o să ajungem să fim stat membru al Uniunii Europene”.
„(…) Ar fi bine să fie mai devreme, dar nu face mare diferență dacă este în decembrie sau dacă este în ianuarie sau în februarie. Oricum, calea noastră este sigură și o să ajungem să fim stat membru al Uniunii Europene. Trebuie să ne facem temele, să ne rezolvăm problemele, trebuie să continuăm reforma justiției și să consolidăm capacitatea instituțiilor statului (…)”, a punctat șefa statului.
R. Moldova, susținută de liderii europeni
Președintele român Klaus Iohannis a declarat marți, 12 decembrie, după o discuție telefonică cu președinta Maia Sandu că „România susține ferm deschiderea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova”.
Am avut astăzi o discuție📞 aplicată cu dna Președinte @sandumaiamd pe cele mai importante teme europene, cu accent pe pregătirea deciziilor privind R.Moldova🇲🇩 la Consiliul European #EUCO de săptămâna aceasta. RO🇷🇴 susține ferm deschiderea negocierilor de aderare la UE🇪🇺 ale 🇲🇩.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) December 12, 2023
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la București, în ceea ce privește extinderea Uniunii Europene, Klaus Iohannis va susține luarea unor decizii privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, „progresele substanțiale făcute de cele două state în ceea ce privește reformele trebuind să fie recunoscute adecvat de către Uniunea Europeană”. De asemenea, președintele României va susține acordarea statutului de candidat pentru Georgia, precum și deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina, la momentul realizării progreselor necesare respectării criteriilor de aderare. Va insista, totodată, pe „accelerarea procesului de aderare a statelor din Balcanii de Vest”.
La începutul lunii decembrie, Guvernul Olandei a înaintat Consiliului European o scrisoare prin care susține deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova.
„Guvernul are o atitudine pozitivă față de recomandarea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova. Moldova a parcurs integral majoritatea etapelor stabilite de Comisie și a făcut progrese semnificative (…). Statele membre pare să fie în favoarea deschiderii procedurii de negociere pentru aderarea R. Moldova (…)”, se spune în scrisoare.
Și preşedintele francez Emmanuel Macron și-a reafirmat recent sprijinul țării sale pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Într-o convorbire telefonică, Macron i-a transmis „deplinul său sprijin” pentru integrarea europeană preşedintei Maia Sandu. Macron s-a declarat, de asemenea, „pe deplin dispus” să consolideze „cooperarea administrativă” între cele două ţări, punând „experţi detaşaţi la dispoziţia R. Moldova pentru a ajuta la impulsionarea reformelor în curs”, notează Agerpres.
În ultimele luni, mai multe țări europene, printre care Italia, Austria, Bulgaria, Lituania și Germania și-au declarat sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova.
„Începerea negocierilor de aderare nu este doar în interesul R. Moldova și Ucrainei”
Eurodeputații au cerut, miercuri, 13 decembrie, în plenul Parlamentului European începerea negocierilor de aderare cu Re. Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook de către europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.
„(…) Negocierile de aderare sunt cel mai bun instrument pe care îl avem pentru a ajuta țările noastre vecine, în special R. Moldova și Ucraina, să devină mai sigure, mai stabile, să se reformeze și să se modernizeze, să se apropie de standardele europene și să adopte și implementeze legislația europeană în cea națională. Din acest motiv, începerea negocierilor de aderare nu este doar în interesul R. Moldova și Ucrainei, ci și în interesul României și, mai ales, al Uniunii Europene (…)”, a accentuat Mureșan.
Directorul IPRE: „Încercările premierului Orban de a amâna decizia, complică discuțiile în Consiliul European”
Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), consideră că țara noastră are șanse reale să obțină o decizie favorabilă din partea Consiliului European.
„Dacă ne uităm pe pozițiile statelor membre, vociferate inclusiv de liderii UE (premieri și președinți), este clar că R. Moldova se bucură de un sprijin plenar din partea statelor membre. Mai mult ca atât, vreau să spun că în comunicările pe care le am cu colegii mei din alte țări europene, dar și de la Bruxelles, acest lucru ni se confirmă. R. Moldova, astăzi are sprijinul din partea tuturor statelor membre (…). Toate încercările premierului Orban de a amâna această decizie complică discuțiile în Consiliul European. Știm că există mai multe eforturi și demersuri din partea liderilor europeni pentru a înțelege mai bine argumentele pe care le expune premierul Orban în ideea de a amâna această discuție (…). Este foarte greu să anticipăm care vor fi concluziile acestor discuții. Este clar că Ungaria este țara care se opune acum și cere o amânare a acestei decizii pentru Ucraina (…)”, a declarat Iulian Groza.
Potrivit directorului IPRE, în cazul în care atingerea unui compromis va eșua la reuniunea din 14-15 decembrie, în luna ianuarie, președintele Consiliului European, Charles Michel, ar urma să convoace o ședință extraordinară pentru a pune din nou în discuție subiectul.
„(…) În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, evident că va avea loc următoarea ședință a Consiliului European, planificată pentru luna martie, și subiectul va continua acolo. Este important să înțelegem că R. Moldova într-adevăr este sprijinită de Comisia Europeană, Parlamentul European, statele membre. Ucraina, de asemenea, se bucură de același sprijin (…)”, a subliniat Iulian Groza.
Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE pe 23 iunie 2022. Pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.
După ce a obținut statutul de țară candidată la UE, R. Moldova trebuie să parcurgă o serie de pași importanți în procesul de aderare la Uniune.
- Negocierile de aderare sunt deschise după acordul acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE;
- În timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
- După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
- În baza Opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
- Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Țara devine membru al UE.