Sandu și Zelensky, discuție telefonică înainte de summitul UE: „Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în Uniunea Europeană”. Mesajele postate de cei doi președinți
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Cei doi lideri au discutat despre ședința Consiliului European, din 23-24 iunie, în cadrul căreia se va propune ca R. Moldova și Ucraina să primească statutul de candidat la aderare la UE.
Într-un mesaj postat pe Twitter, șefa statului Maia Sandu a anunțat că R. Moldova și Ucraina se angajează să-și consolideze cooperarea în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană.
„Am avut o discuție telefonică bună cu președintele ucrainean Zelensky înainte de importanta întâlnire a Consiliului European. Am discutat despre recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova și Ucraina. Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în Uniunea Europeană”, a scris președinta Sandu pe Twitter.
Had a good phone call w/ 🇺🇦President @ZelenskyyUa ahead of the important #EUCO meeting.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) June 22, 2022
We have discussed @EU_Commission’s recommendation on granting candidate status to #Moldova & #Ukraine.
We are committed to strengthening our cooperation in regards to our #EU integration.
La rândul său, și președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a postat un mesaj pe Twitter în care a anunțat că a discutat cu președinta Maia Sandu.
„Am avut o discuție cu președinta Moldovei Maia Sandu despre reuniunea Consiliului European de mâine. Așteptăm cu nerăbdare decizia UE privind acordarea statutului de candidat statelor noastre. S-a convenit asupra asistenței reciproce pe calea către Uniunea Europeană”, a scris președintele Zelensky pe Twitter.
Discussed with 🇲🇩 President @sandumaiamd tomorrow’s #EUCO meeting. Looking forward to the EU’s decision on granting candidate status to our states. Agreed on mutual assistance on the path to the #EU.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 22, 2022
Pe 23-24 iunie, Consiliul European va decide dacă oferă R. Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.
Recent, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că va invita cele 27 de state membre ale UE, în cadrul summitului care va avea loc joi și vineri, 23-24 iunie, să acorde R. Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.
Cu o zi înainte de summitul UE, preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat că R. Moldova se află pe o traiectorie reală spre o reformă anticorupție și proeuropeană pentru prima dată de când și-a dobândit independența și merită să capete o perspectivă europeană și să i se acorde statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.
În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European din 22 iunie, Ursula von der Leyen a afirmat că țara noastră trebuie să implementeze o serie de reforme importante, însă, cu toate acestea, R. Moldova „are potențialul de a se ridica la înălțimea acestor solicitări”.
Pe 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să confirme perspectiva R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni membre ale UE și și-a oferit avizul cu privire la acordarea statutului de candidat.
În acea zi, Comisia Europeană și-a prezentat Avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de Ucraina, Georgia și R. Moldova, la invitația Consiliului European. Opiniile s-au bazat pe evaluarea Comisiei în lumina celor trei seturi de criterii de aderare la UE convenite de Consiliul European: criterii politice, criterii economice și capacitatea țării de a-și asuma obligațiile de aderare la UE (acquis-ul UE).
Opiniile iau în considerare, de asemenea, eforturile R. Moldovei, Ucrainei și Georgiei în implementarea obligațiilor care le revin în temeiul Acordurilor de Asociere (AA), inclusiv a zonelor de liber schimb profunde și cuprinzătoare (ZLSAC), care acoperă părți semnificative din acquis-ul UE.
În ceea ce privește R. Moldova, Comisia Europeană a concluzionat că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților. Politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins. Țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. În acest sens, Comisia a recomandat ca R. Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii.