„România va trimite păcură la Chișinău atât cât e nevoie”. Ministrul Energiei din România susține că va ajuta R. Moldova să depășească criza din sectorul energetic
Virgil Popescu, ministrul român interimar al Energiei, afirmă că autoritățile de peste Prut explorează diverse soluții pentru a ajuta R. Moldova să depășească criza din sectorul energetic. Astfel, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Digi 24, ministrul a declarat că „România va trimite păcură la Chișinău atât cât e nevoie”.
Oficialul susține că rafinăriile din România pot produce o cantitate suficientă de păcură pentru a ajuta în acest sens și R. Moldova.
„Actualmente, nu livrăm în regim normal gaze naturale R. Moldova. Asigurăm cumva un echilibru la graniță prin acest gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău. Explorăm diverse soluții pentru ajutorarea R. Moldova. Încercăm să ajutăm și să venim în întâmpinarea solicitării cu păcura R. Moldova și, probabil că, acest lucru se poate rezolva destul de repede. România va trimite păcură la Chișinău atât cât e nevoie. Aici nu-i problemă. Rafinăriile din România pot produce suficient de multă păcură, atât pentru consum intern, cât și pentru a ajuta R. Moldova. Studiem împreună cu colegii din R. Moldova diverse opțiuni pentru a-i ajuta din toate punctele de vedere”, a declarat Virgil Popescu.
Ministrul român interimar al Energiei se arată convins că R. Moldova nu va rămâne fără gaze naturale.
„Studiem toate soluțiile, să avem contact permanent și la nivelul ministerului de Externe și la nivelul ministerului Energiei și Transgaz direct cu operatorul de transport din R. Moldova (…). Sunt convins că R. Moldova nu va rămâne fără gaz”, a accentuat oficialul.
Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat miercuri, 20 octombrie, că se duc discuții cu Ministerul Energiei din România în vederea achiziționării unor cantități de păcură.
„Vă informez că sunt în discuții și cu Ministerul Energiei din România, inclusiv am făcut și solicitare oficială pentru a achiziționa păcură suplimentară pentru sezonul de încălzire și sper să avem foarte curând vom avea un răspuns din partea colegilor din România”, a declarat Spînu.
În cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Polonia, Spînu susține că s-a întâlnit cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski și a discutat cu acesta despre posibilitatea ca R. Moldova să primească gaze naturale din Polonia.
Pe 19 octombrie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, va pleca joi, 21 octombrie, la Moscova, pentru a continua negocierile pe marginea contractului dintre „Gazprom” și „Moldovagaz”, iar în noiembrie curent ministrul de Externe, Nicu Popescu, urmează să aibă o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov pe tema aprovizionării cu gaze naturale a R. Moldova.
Pe 13 octombrie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.
Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.