România a prelungit acordul de asistenţă financiară acordată R. Moldova, semnat în anul 2010. Mai multe condiționalități, incluse în protocol
România a prelungit acordul de asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, semnat în anul 2010. În protocolul de prelungire a acordului, România a introdus mai multe condiționalități pentru a se asigura că sprijinul financiar pe care îl acordă va genera beneficii durabile pentru cetățeni, va susține avansarea reformelor europene și respectarea principiilor democratice și ale statului de drept în Republica Moldova.
Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că, printr-un protocol adiţional, au fost extinse domeniile în care acest sprijin financiar poate fi acordat.
„România continuă să fie un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova, singura opțiune este să asigure dezvoltarea economică și socială a acesteia în beneficiul direct al cetățenilor săi. Ieri, în cadrul ședinței Guvernului României, a fost aprobată negocierea și semnarea celui de-al șaselea protocol adițional la acordul privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Acest acord fiind semnat în 2010 a trebuit să fie prelungit din punct de vedere al aplicabilității sale. Prin protocolul șase extindem domeniile în care acest ajutor financiar nerambursabil poate să fie acordat pentru domenii precum infrastructura de sănătate, educație și cultură, mediu, apă și canalizare, sprijinind realizarea unor structuri și proceduri de funcționare în aceste domenii la standarde europene”, a spus oficialul român.
De asemenea, România a inclus în acest protocol adițional și unele condiționalități politice și tehnice care trebuie îndeplinite pentru accesarea, în continuare, a sprijinului financiar.
„Mă refer aici la menținerea parcursul european al Republicii Moldova, cu respectarea principiilor democratice și ale statului de drept, la fundamentarea relației bilaterale speciale pe parteneriatul strategic, la implementarea pe deplină de către Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere încheiat cu UE și realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma în domeniul justiției”, a mai spus ministrul român al Afacerilor Externe.
De asemenea, Bogdan Aurescu a precizat că alte condiționalități țin de asigurarea condițiilor pentru consolidarea și protejarea prezenței investiționale a României în Republica Moldova, precum și asigurarea durabilității investiției României în proiectul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.
„Toate aceste condiționalități sunt inspirate din cei 10 ani de funcționare prin acest acord. Sunt în spirit european și au fost introduse de Guvernul României pentru a ne asigura că sprijinul financiar pe care îl acordăm va genera beneficii durabile pentru cetățeni, va susține avansarea reformelor europene și respectarea principiilor democratice și ale statului de drept în Republica Moldova”, a mai spus ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova a fost semnat la București, la 27 aprilie 2010.
În baza acestui document, România implementează proiecte care să contribuie la dezvoltarea domeniilor infrastructurii, educației, situațiilor de urgență și sectorului energetic din Republica Moldova.