Replici tăioase în Parlament pe situația din sectorul energetic. Comunistul Oleg Reitman, către viceprim-ministrul Spînu: „Și-i cu gazul?”. Spînu: „Ați adus țara asta la șantaj”
Replici tăioase în cadrul ședinței plenare a Parlamentului pe situația din sectorul energetic. După ce viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat proiectul de lege pentru modificarea Legii privind dezvoltarea regională în R. Moldova, comunistul Oleg Reitman l-a întrebat pe viceprim-ministru: „Și-i cu gazul? Și-i cu combustibilul?”.
„Folosindu-mă de faptul că sunteți aici, am o întrebare: Și-i cu gazul? Și-i cu combustibilul?”, a declarat Reitman.
În replică, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, i-a amintit lui Reitman că el împreună cu Zinaida Greceanîi a semnat, pe 23 aprilie 2007, Protocolul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” în care s-a angajat „să facă tot posibilul ca să nu mai avem acea datorie”.
„Domnule Reitman, eu vreau să vă întreb dacă dumneavoastră ați semnat Protocolul din 23 aprilie 2007 între R. Moldova și „Gazprom”? Dacă nu țineți minte, vă spun eu cine a semnat. A semnat Zinaida Greceanîi și Oleg Reitman. Dumneavoastră ați recunoscut datoria pe care o are „Moldovagaz” față de „Gazprom”. V-ați angajat să faceți tot posibilul ca să nu mai avem acea datorie și la multe alte lucruri v-ați angajat. Eu am o întrebare inversă: ce-ați făcut ca să nu ajungem în situația asta? Ținând cont că eu, probabil, sunt prea tânăr ca să răspund pentru multe din lucruri pe care nu le-ați făcut la timpul dumneavoastră (…). Domnul Reitman era consilierul domnului Voronin, iar dacă nu greșesc, domnul Dodon – ministrul Economiei. N-o să vă dau citire acestui document ca să vă aduc aminte la ce v-ați angajat și ce nu ați făcut până acum. Ați adus țara asta să fie șantajată energetic, să fie în situația în care este acum”, a spus Spînu la tribuna Parlamentului.
Cât privește datoriile pe care le are „Moldovagaz” față de „Gazprom”, comunistul Reitman a spus că el a votat pentru un „contract poate scump, dar cu rezultate”.
„Pe o perioadă îndelungată nu am avut probleme cu gazele. În ceea ce ține de datoriile față de „Gazprom” și cum am discutat noi cu „Gazprom” – pot să vă sfătuiesc. Noi am avut un contract poate scump, dar cu rezultate. Eu nu am auzit ca „Gazprom” să șantajeze R. Moldova în privința gazelor referindu-se la datoria pe care o are R. Moldova. Voi nu ați semnat contractul”, a declarat Oleg Reitman.
În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale miercuri, 13 octombrie, pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).
Potrivit lui Spînu, membrii CSE au decis eliberarea și folosirea păcurii din contul rezervelor de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale, precum și impunerea obligației de serviciu public companiei furnizoare de electricitate din Chișinău „Energocom” în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din Ucraina și România. Astfel, compania „Energocom” a fost avizată „să discute, să negocieze și să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru R. Moldova, pentru luna octombrie, dar și pentru viitoarele luni”.
De asemenea, Andrei Spînu a anunțat că în cadrul ședinței CSE s-a luat decizia ca Guvernul să vină cu măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze casnici, industriali și comerciali în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețurilor gazelor.
Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.