Reacții politice după declararea neconstituțională a legii cu privire la creditul rusesc: „CC le-a dat dur peste obraz guvernanților actuali”
Decizia Curții Constituționale (CC) cu privire la declararea neconstituțională a legii privind ratificarea acordului de împrumut cu Federația Rusă a fost primită diferit de politicienii de la Chișinău. Partidele din opoziție au calificat decizia CC ca fiind una curajoasă, în pofida presiunilor și amenințărilor. De cealaltă parte, președintele Igor Dodon spune că avem un semnal clar că CC a fost politizată.
„Curtea Constituțională a dat dovadă de curaj, a rezistat tuturor presiunilor și amenințărilor fără precedent la adresa sa și a demonstrat că este unicul garant al Legii Supreme! Nu suntem împotriva niciunui ajutor sau împrumut. Dar orice angajament financiar urmează să fie negociat în interes național și cu respectarea suveranității naționale”, susține deputatul grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu.
„Astăzi este ziua ZERO pentru întreaga justiție din Republica Moldova. Decizia judecătorilor Curții Constituționale, în condițiile unor presiuni politice și oligarhice fără precedent, demonstrează că legea începe să producă efecte în beneficiul oamenilor, în beneficiul întregului nostru popor. Judecătorii de la Curtea Constituțională nu s-au temut și nu s-au lăsat intimidați, ci au judecat având în mâini Constituția Republicii Moldova, iar acest moment este, în opinia mea, definitoriu pentru ceea ce urmează. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Cu atât mai puțin politică sau politicieni, mafie sau mafioți, oligarhie sau oligarhi”, este reacția liderului Platformei Da, Andrei Năstase.
„Curtea Constituțională le-a dat dur peste obraz guvernanților actuali, din nou, de această dată declarând acordul privind împrumutul rusesc neconstituțional. Faptul că unele prevederi ale acestui acord pun în pericol securitatea economică a țării era evident de la bun început. Curtea Constituțională a decis că acestea contravin și legii supreme, Constituției. Ne bucurăm să vedem că, în pofida presiunilor din ultima perioadă asupra judecătorilor Înaltei Curți, aceștia au demonstrat corectitudine, curaj și supunere doar Constituției”, a scris pe pagina sa de Facebook lidera PAS, Maia Sandu.
„Acordul dubios și păgubos cu Federația Rusă privind împrumutul a 200 mln. € a fost declarat neconstituțional. Igor Dodon și patronii săi de la Kremlin s-au împiedicat de „buturuga” Curtea Constituțională, o adevărată redută în apărarea statului de drept”, comentează și Valeriu Munteanu, liderul Uniunii Salvați Basarabia.
„În R. Moldova, în sfârșit, există o instituție democratică în apărarea Constituției și suveranității R. Moldova – Curtea Constituțională! Astăzi, Republica Moldova a renăscut din propria cenușă, grație a 4 oameni curajoși, adevărați magistrați! Dacă în anul 2009, am avut un 7 aprilie tragic, iată că azi, în 2020, avem un 7 mai, dublu fericit: a venit Convoiul Umanitar de peste Prut, să ne ajute în lupta cu pandemia, iar Curtea Constituțională ne-a salvat de robia la ruși, care o vroia Dodon”, susține președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.
Premierul Ion Chicu, la rândul său, susține că decizia CC „este obligatorie spre executare”, iar Guvernul va identifica surse pentru acoperirea „găurii bugetare provocate de această decizie”.
„CCM a luat o decizie. E obligatorie spre executare. Precum e obligatorie spre executare și finanțarea cheltuielilor prevăzute în legea bugetului de stat. Guvernul va identifica sursele necesare pentru acoperirea găurii bugetare provocate de această decizie. Nu renunțăm la nici un proiect din cele menite să susțină cetățenii, agenții economici sau de reabilitare a infrastructurii drumurilor”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.
Iar Igor Dodon susține că hotărârea CC „este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani”. Afirmația președintelui vine însă în contradicție cu scopul acestui credit, or el nu fusese contractat pentru pensii și salarii.
„Partidele de opoziție împreună cu cele oligarhice care au contestat acest suport financiar la CC, au obținut astăzi o Hotărâre cinică, împotriva propriilor cetățeni, în încercarea lor de a-i lăsa fără bani, de a nu permite statului să-i ajute. Această decizie politizată afectează în mod direct salariații, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieși din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie. Banii suspendați astăzi de CC trebuiau deja să fie în economie, să ajungă la oameni”, spune președintele.
Într-un comunicat de presă, cu o părerea similară a președintelui Dodon, vine și Partidul Socialiștilor:
„Hotărârea Curții Constituționale este o confirmare a faptului că această instituție a fost capturată de interesele politico-oligarhice. Este foarte regretabil că magistrații Curții s-au condus nu de prevederile constituționale și de interesul cetățenilor, al țării, ci de interesele politice înguste, în spatele cărora stau oligarhi ce așteaptă să-și întoarcă țara. Astăzi au pierdut cetățenii țării noastre, care au nevoie de bani, să fie ajutați să depășim împreună criza provocată de pandemia de coronavirus. Astăzi a pierdut Moldova. A pierdut democrația și statul de drept”.
Examinarea a durat peste 10 ore și a avut loc în lipsa judecătorului Eduard Ababei, care a cerut autorecuzarea din motiv că este cumnat cu Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor.