Reacții politice după ce Curtea Constituțională a decis că Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat
Mai mulți politicieni, printre care și lideri ai unor fracțiuni parlamentare, au venit cu reacții, după ce joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
Într-o postare pe Facebook, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a declarat că decizia Curții Constituționale cu privire la constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului este continuarea „războiului politic”. Democratul susține că, după alegerile parlamentare anticipate, din viitorul Legislativ vor face parte aceleași formațiuni politice care astăzi sunt acuzate de corupție.
„Gata. Ne-au fericit și cu dizolvarea. Ca prin minune, s-au rezolvat și toate problemele. Cine crede însă că aici se încheie războiul politic greșește amarnic. Abia începe episodul doi. Și dacă până acum unii au strigat “anticipate”, iar alții au strigat “guvern”, să nu credeți că de azi încep discuțiile despre vaccin și securitate națională. Nu. Și în continuare țara e într-o mare criză. (…) Sincer aș vrea să cred în ipoteza că anticipatele vor salva țara și mă voi bucura dacă așa va fi. Dar știu că în următorul parlament se vor regăsi aceleași partide acuzate azi de corupție. Chiar dacă Parlamentul a fost sancționat azi prin dizolvare pentru acțiuni care nu îi pot fi imputate legislativului, ziua de azi desigur că poate fi calificată drept o victorie a Președinției în conflictul cu Parlamentul, dar e o victorie a lui Pirus. (…)”, a scris deputatul PD pe Facebook.
De cealaltă parte, deputații din PAS salută decizia CC cu privire la existența circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului și declară că așteaptă decretul președintei de dizolvare a Legislativului.
„Partidul Acţiune şi Solidaritate salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova privind existenţa circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a. Considerăm că este o decizie favorabilă, justă şi oportună. Am afirmat mereu că principala problemă a acestei ţări este o guvernare incapabilă, iresponsabilă, care se baza pe o majoritate parlamentară coruptă şi toxică. Aşteptăm decretul prezidenţial de dizolvare a Parlamentului şi declanşarea procesului electoral”, se menționează în mesajul postat de către deputații PAS.
După decizia CC, liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, a postat un mesaj pe Facebook în care a îndemnat cetățenii să voteze partidul pe care el îl conduce.
„Anticipate să fie. Prost, bun, adevărat sau trucat, avizul pentru dizolvarea Parlamentului a fost aprobat și vreau să cred că cei care ne-au împins în această zonă de incertitudine să aibă curajul să ia decizii care să scoată țara din anarhie cât mai curând. O nouă rundă de măsurări de orgolii și aplomb sigur nu ne face bine. De acum încolo votați Pro Moldova ca să nu regretați alegerea făcută”, a scris Andrian Candu.
Renato Usatîi, liderul partidului politic „Partidul Nostru” a salutat decizia Înaltei Curți și a declarat că „prăbușirea coaliției Dodon-Șor este o formalitate”.
„Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică dizolvarea actualului Parlament! Așteptăm acum Decretul Maiei Sandu privind stabilirea datei alegerilor legislative anticipate, iar de acum încolo, prăbușirea coaliției Dodon-Șor nu-i decât o formalitate, care se va încheia oficial odată cu anunțarea rezultatelor scrutinului ce ne așteaptă, noi însă vom încerca să-i grăbim. Acesta a fost ultimul Parlament din istoria Republicii Moldova care și-a permis să activeze în baza intereselor personale ale grupărilor! (…)”, se arată în mesajul postat de politician.
Deputații Partidului „ȘOR” și cei din „Pentru Moldova” susțin că decizia Curții Constituționale este aprofundarea crizei politice.
„(…) Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu e nici pe departe o rezolvare a crizei politice, ci aprofundarea ei. În loc de stabilitate și gestionarea eficientă a crizei pandemice, Maia Sandu duce această țară și oamenii acestei țări spre nihilism, revoltă și dezorganizare. Președintele acestei țări taie nu doar ei craca de sub picioare, ci și tuturor oamenilor care așteptau soluții pentru probleme lor, în pline criză economică, pandemică și socială. Iar soluția nu sunt alegerile. Și oamenii știu asta. Oamenii înțeleg asta. Maia Sandu este astăzi în război nu doar cu oponenții ei politici, ci și cu o întreagă țară. Însă va pierde acest război. (…)”, se menționează în nota emisă de către politicienii din Partidul „ȘOR” și platforma parlamentară „Pentru Moldova”.
- Igor Dodon, după ce CC a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului: „Am asistat cu toții la tentativele de uzurpare a puterii de către Maia Sandu, prin folosirea a trei judecători ai CC, în stilul oligarhului fugar”
- Andrei Năstase, după ce a fost pronunțată decizia CC: „Platforma DA este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate”
Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Astfel, președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.
Pe 30 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la CC sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Documentul, care conține 13 pagini, a fost publicat pe site-ul Înaltei Curții.
În textul sesizării, se menționează că „la data de 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.
Pe 26 martie, deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului. În lipsa mai multor deputați ai Partidului „Șor” și Platformei Pentru Moldova, fără voturile Grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, socialiștii nu ar fi avut voturile necesare pentru adoptarea „Declarației cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”.
Pe 25 martie, tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova au părăsit ședința Parlamentului.