Reacții după refuzul CEC de a majora numărul de secții în diaspora: PAS și Platforma DA anunță proteste și că vor contesta decizia , iar membrul CEC Maxim Lebedinschi susține că „CEC și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală”
După ce Comisia Electorală Centrală a respins propunerile de creștere a numărului de secții de votare în diaspora, reprezentanții PAS și ai Platformei DA au anunțat că vor contesta în instanțele de judecată hotărârea CEC de astăzi, 5 iunie. În același timp, secretarul CEC Maxim Lebedinschi, desemnat ca membru al CEC de către PSRM, susține că instituția „și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală”.
„Diaspora a fost din nou nedreptățită. CEC a redus numărul secțiilor de vot din diaspora, dar adaugă două secții în Transnistria. Să ne mobilizăm exemplar și să dăm o lovitură de grație acestei majorități toxice care poartă interese străine și calcă în picioare democrația. Este un semn de disperare al acestei majorități toxice”, a reacționat președintele Platformei DA, Andrei Năstase.
„Cel mai grav lucru pe care l-a făcut azi Maxim Lebedinschi alături de ceilalți 4 ”eroi” dodoniști nu este că au sfidat legea. Și nici măcar că și-au bătut joc în cel mai perfid mod posibil de conaționalii noștri din diasporă; probabil, din cei 5, mai toți au rude și prieteni peste hotare, or, prin decizia de azi, și aceștia au fost scuipați în față. Cel mai grav lucru este acela că decizia CEC pune bazele fraudării alegerilor. Nu poate fi nici vorbă de alegeri libere și corecte dacă oamenilor din start le este îngrădit dreptul de vot. Crede Maxim Lebedinschi că poate frauda? Poate să creadă el ce vrea. Atât el, cât și Dodon. Sunt sigur însă că cetățenii Republicii Moldova nu le vor permite asta.
Vom contesta hotărârea vădit ilegală în justiție.De asemenea, examinez posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acțiuni”, a scris deputatul PAS Sergiu Litvinenco pe parcursul zilei.
De cealaltă parte, secretarul CEC Maxim Lebedinschi, exponent al Partidului Socialiștilor, spune că CEC a acționat conform prevederilor normative și că ar fi primit „amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic”.
„Imediat după anunțarea alegerilor, Doamna Președinte a convocat membrii CEC, unde a menționat deplina încredere în actuala componență a Comisiei. În cadrul acestei discuții ia fost comunicat despre riscurile și consecințele adoptării Decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea alegerilor anticipate, în rezultat Doamnă Președinte a menționat ca înțelege totul și ca așa a fost decizia ei, menționând ca mizează că o să ne facem lucrul pînă la capăt. În ziua de azi, CEC și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală, nu bazată pe promisiunile date de politicieni, sau în scop de a agita cetățenii Republicii Moldova cu acțiuni ce nu pot fi realizate. Deja pe parcursul examinării am început sa primesc amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic. După am văzut că deja suntem catalogați și etichetați în tot felul chiar și de Președintele țării. Astfel, comunic că CEC nu adoptă Hotarîri sa fie pe placul cuiva, sau Hotarîri populiste. P. S. Stimați politicieni, nu fiți fățarnici și nu atacați și nu amenințați membrii CEC pentru își fac lucrul și asta nu corespunde intereselor voastre subiective. Acțiunile care sunt în desfășurare nu sunt nimic altceva decât presiune în privința membrilor CEC și intervenite inadmisibilă în activitatea acestor”, a scris Lebedinschi.
Sâmbătă, 5 iunie, la scurt timp după hotărârea CEC, pe rețelele de socializare a fost creat un eveniment prin care oamenii sunt îndemnați să participe la un protest în fața Comisiei Electorale Centrale în ziua de luni, 7 iunie, ora 12:00.
„Decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale de a se opune deschiderii a suficiente secții de vot în diasporă este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”, a scris astăzi și președinta Sandu în legătură cu decizia CEC.
Astfel, numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot.
Propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Proiectul acestuia a fost susținut și de membrii CEC Veaceslav Agrigoroaie, Vadim Filipov, Vasile Gafton și Andrei Volentir.
Deși la cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii le cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.