Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Președinției la solicitarea fostului…

Reacția Președinției la solicitarea fostului procuror general Eduard Harunjen

„Toți cei care au servit regimuri corupte nu au șanse să revină în sistemul justiției”, este reacția Președinției după ce fostul procuror general Eduard Harunjen a solicitat șefei statului, Maia Sandu, să anuleze decretul din 2019, prin care i-a fost acceptată demisia din funcția de procuror general al R. Moldova.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Sorina Ştefîrţă, consilier pentru comunicare publică, purtătoarea de cuvânt a președintei Maia Sandu, a declarat că „doamna președintă Maia Sandu a răspuns că toți cei care au servit regimuri corupte nu au șanse să revină în sistemul justiției. Lupta împotriva corupției va continua, dar ea nu a fost pornită pentru a readuce în sistem oameni compromiși”.

Pe 10 noiembrie, Eduard Harunjen a revenit după mai bine de trei ani în atenția opiniei publice și a anunța, în cadrul unei conferințe de presă că a solicitat președintei țării Maia Sandu să anuleze decretul din 2019, prin care i-a fost acceptată demisia din funcția de procuror general al R. Moldova. Harunjen spune că cere anularea acestui decret deoarece acesta „a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”.

Ulterior, Procuratura Generală (PG) a confirmat parvenirea, pe 10 noiembrie 2022, în adresa instituției a adresării lui Eduard Harunjen privind repunerea sa în funcție, se precizează într-un răspuns al instituției remis în adresa ZdG. Procuratura a evitat însă să comenteze solicitările fostului procuror general.

„Procuratura Generală confirmă parvenirea, la 10 noiembrie 2022, în adresa instituției a adresării dlui Eduard Harunjen, conținutul căreia a fost făcut public de către autorul acesteia. Alegațiile expuse de către solicitant urmează a fi examinate în limita competențelor atribuite prin lege Procuraturii Generale. La etapa actuală, deoarece adresarea este în proces de examinare, Procuratura Generală se abține de la careva comentarii cu privire la subiectul abordat de către petent. Totodată, reiterăm, că Procuratura își va ghida în continuare activitatea conform principiilor legalității, imparțialității și independenței”, se menționează în declarația Procuraturii Generale, remisă în adresa ZdG.

Eduard Harunjen, fostul procuror general al R. Moldova din perioada 2016-2019 a declarat că trebuie să fie repus în funcția de procuror general din data de 10 noiembrie și a afirmat că „ocuparea în continuare a funcției de procuror general interimar de către domnul Ion Munteanu devine neîntemeiată și ilegală, iar orice act administrativ, semnat de către acesta, este pasibil de nulitate absolută.

„La data de 10 noiembrie curent, i-am adresat domnului Ion Munteanu un demers prin care l-am informat despre cererea prealabilă, depusă de mine în adresa Președinției Republicii Moldova cu privire la suspendarea și anularea Decretului Președintelui RM nr.1208 din 11 iulie 2019 privind eliberarea subsemnatului din funcția de Procuror General. În asemenea circumstanțe, potrivit prevederilor art. 171 alin. (5) din Codul administrativ, efectele de drept ale decretului nominalizat se suspendă până la soluționarea definitivă a cazului, adică cu repunerea subsemnatului în funcția de Procuror General din data de 10 noiembrie 2022. În aceste condiții, ocuparea în continuare a funcției de Procuror General interimar de către domnul Ion Munteanu devine neîntemeiată și ilegală, iar orice act administrativ, semnat de către acesta, este pasibil de nulitate absolută”, susține Eduard Harunjen.

Mesajul din numele lui Eduard Harunjen a fost transmis de pe aceeași adresă de email de pe care, în iulie 2019, el își anunța demisia din funcția de procuror general. Atunci el scria că „întru curmarea riscurilor de ordin juridic provocate de hotărârea de marți a Parlamentului, una evident ilegală și anticonstituțională, dar și pentru a proteja imaginea Procuraturii Generale și munca întregului corp de procurori, îmi anunț demisia în temeiul literei a) alineatul 1) articolul 58 al legii Nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură”.