REACȚIA Mitropoliei Moldovei la raportul SIS. Aproximativ 500 de preoți și enoriași, implicați în fraudarea alegerilor: „Le-a fost promisă remunerare de 1000 de USD”.
Aproximativ 500 de preoți şi enoriaşi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova ar fi fost implicați în acțiunile de fraudare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican privind integrarea europeană, finanțate din Federația Rusă și coordonate de oligarhul Ilan Șor, aflat la Moscova, arată un raport al Serviciului de Informații și Securitate, prezentat în cadrul Parlamentului, joi 12 decembrie.
Aceștia ar fi efectuat deplasări în Federația Rusă, cu sprijinul financiar al entităților din Rusia, şi au desfășurat evenimente locale, precum „Drumul Crucii” sau un „Marş al Păcii”. Totodată, în lunile august şi septembrie 2024, aproximativ 500 de preoți şi enoriaşi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova s-au deplasat la Moscova în ceea ce ei au numit „pelerinaje”, informează SIS.
„Călătoriile au avut drept scop convingerea clericilor de a se implica în influențarea alegerilor prezidențiale și a referendumului. Ajunşi la Moscova clericilor li s-a propus să semneze un contract cu Evrazia pentru a li se oferi un card bancar cu sistem rusesc de plăţi MIR pentru a primi ajutor din partea Patriarhiei Ruse. La revenire acestora le-a fost promisă remunerarea din partea Evrazia în sumă de 1000 USD”, se arată în raportul SIS.
De asemenea, aceștia ar fi fost antrenați în „propagarea mesajelor cu conotație electorală ce vizau susținerea unor candidați electorali la alegerile prezidențiale şi distribuirea de mesaje/ retorici anti-UE”, precum și la colectarea de semnături în favoarea unor candidați electorali, mai notează SIS.
„Noi nu avem date care ar confirma că preoții au avut implicare în campania electorală”
Solicitat de Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, a declarat că biserica nu a admis ca preoții săi să fie implicați în campanie electorală. „Noi nu avem date care ar confirma că preoții au avut implicare în campania electorală. Preoții nu au avut binecuvântarea de a susține pe anumiți candidați la prezidențiale, dar dacă unii au făcut-o, înseamnă că au comis o încălcare”, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.
Întrebat despre susținerea deschisă a Episcopului Marchel pentru candidata la prezidențiale Victoria Furtună, Ioan Moșneguțu nu a răspuns la întrebarea dacă acesta a fost sancționat, subliniind că toți preoții au fost atenționați „la modul general” să nu se implice în campania electorală.
Totodată, el confirmat, la fel ca și anterior, că mai mulți preoți au fost în pelerinaje în Federația Rusă, dar susține că nu în scopuri electorale.
„Mitropolia confirmă faptul că preoții au fost în aceste pelerinaje, dar nu în scopuri electorale. Biserica Ortodoxă din Moldova a condamnat implicarea preoților în politică, în campanii electorale”, a spus Ioan Moșneguțu.
Coordonatorul pelerinajelor, un cetățean rus și ucrainean
Potrivit SIS, organizator al așa-numitelor pelerinaje ar fi fost Dmitri Chistilin, un politolog propagandist, cetățean rus și ucrainean, arestat în R. Moldova, în octombrie 2024, și extrădat în Ucraina, unde la fel a fost arestat și acuzat de sprijinirea agresiunii ruse, trădare de patrie și răspândirea propagandei Kremlinului în Europa.
„Acesta acționa în interesul Federației Ruse, în calitate de punct de contact cu mediul clerical şi organizator al pelerinajelor preoților moldoveni în Federația Rusă”, potrivit SIS. Chistilin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de cinci ani.
„Cine au fost, în mod expres, actorii care s-au ocupat, din partea Federației Ruse, de acest pelerinaj, nu cunoaștem”
Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a declarat că știe „despre acest personaj”, dar că nu-l cunoaște.
ZdG: Până la urmă, cine a organizat acele pelerinaje?
Ioan Moșneguțu: Pelerinajele au fost organizate de către Patriarhia rusă. Cine au fost, în mod expres, actorii care s-au ocupat, din partea Federației Ruse, de acest pelerinaj, nu cunoaștem. Dar nouă ni s-a comunicat că este vorba de organizare din partea Patriarhiei.
ZdG: Dar poate să se implice un politolog, care nu face parte din biserică, în organizarea unor asemenea pelerinaje, de obicei?
Ioan Moșneguțu: De obicei, atunci când se organizează un pelerinaj, noi coordonăm cu centrul de pelerinaj din cadrul bisericii.
ZdG: Și aceste pelerinaje au fost coordonate cu Mitropolia Moldovei sau nu?
Ioan Moșneguțu: Inițial noi nu am avut o claritate, apoi ni s-a comunicat că pelerinajele sunt organizate de Patriarhie și atunci noi am emis un comunicat pe site-ul Mitropoliei, potrivit căruia, clericii care doresc să întreprindă acest pelerinaj au permisiunea bisericii.
ZdG: Dar inițial Patriarhia a organizat fără să vă anunțe?
Ioan Moșneguțu: Primele grupuri de pelerinaje… era o stare incertă. Nu aveam nicio informație. Apoi ni s-a comunicat clar că este din partea Patriarhiei.
ZdG: Adică, Patriarhia rusă le organiza fără să anunțe Mitropolia Moldovei?
Ioan Moșneguțu: Primul și al doilea grup de pelerinaj nu a fost clar la capitolul organizare, apoi lucrurile s-au limpezit.
Reprezentantul Mitropoliei Moldovei a mai spus că în curând ar urma să aibă loc ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, la care va fi abordat și subiectul privind implicare clericilor în campaniile electorale. data nu a fost stabilită.
Preoți suprinși în aeroport, dar care nu au recunoscut încotro zboară
În august 2024, mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă în Aeroportul Internațional Chișinău, în „pelerinaj” spre Moscova. Ei nu au dorit atunci să precizeze care este destinația călătoriei lor. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.
Printre preoții surprinși de ZdG în aeroport a fost și Iulian Rață, protopop de Orhei. Solicitat de Ziarul de Gardă la telefon, protopopul de Orhei, Iulian Rață, nu a dorit atunci să spună încotro s-a pornit și nici care este scopul deplasării lui.
Iu. Rață: Cu ce ocazie mă întrebați? Eu ce, vă întreb pe dumneavoastră unde vă duceți?
ZdG: Deplasările preoților sunt coordonate cu conducerea Mitropoliei?
Iu. Rață: Dar eu de unde să știu?
ZdG: Dumneavoastră ați coordonat cu conducerea Mitropoliei?
Iu. Rață: Ce să coordonez?
ZdG: Această deplasare pe care o aveți astăzi.
Iu. Rață: Dar eu v-am spus că mă deplasez undeva?
ZdG: Noi v-am văzut în aeroport.
Iu. Rață: Când m-ați văzut în aeroport?
ZdG: Noi v-am văzut azi dimineață în aeroport. Avem imagini cu dumneavoastră.
Iu. Rață: Când m-ați văzut la aeroport?
ZdG: Azi dimineață, la ora 5.
Iu. Rață: Dar dumneavoastră la ora 5 de ce nu dormeați acasă?
ZdG: Dar dumneavoastră de ce nu dormeați acasă?
Iu. Rață: De ce ați anunțat vânătoare de preoți? Sau vă aduce plăcere să parafiniți imaginea unuia sau celuilalt? Cam care ar fi problema Ziarului de Gardă dacă unii preoți se duc la Moscova? Care e problema? N-au voie să se închine Sfântului Serafim de Sarov, Sfântului Serghii de la Radonej, Cuvioasei Fericite Maicei Matroana? Nu putem să ne întâlnim cu sfinții noștri? E o problemă dacă mă întâlnesc cu Sfântul Serghii?
ZdG: Deci, acolo vă duceți acum?
Iu. Rață: Nu, eu vă întreb. Eu nu v-am dat un răspuns că mă duc, că nu mă duc. Eu doar v-am întrebat. E o problemă dacă preoții merg într-un pelerinaj? (…) Cu Ilan Șor, personal, cel mai probabil că nu am dat mâna niciodată în viață și nu l-am văzut decât la televizor. În rest, cel mai probabil, eu nu-mi aduc aminte să mă fi întâlnit vreodată cu Ilan Șor.
Presa de la Chișinău a scris atunci că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.