Reacția MĂR, după ce primarul Capitalei a anunțat că mai multe localuri funcționează fără a respecta normele anti-COVID: „Ceva nu merge bine, tăiem din HoReCa sau o închidem”
După ce primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat luni, 21 decembrie, că deși situația epidemiologică privind infecția COVID-19 în R. Moldova este nefavorabilă, unele localuri din Capitală funcționează fără a respecta normele anti-COVID, Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova (MĂR) a venit cu o reacție în acest sens.
MĂR susține că în această pandemie, HoReCa a fost „ca un sac de box pentru situația epidemiologică scăpată de sub control de către autorități”.
„Ceva nu merge bine, tăiem din HoReCa sau o închidem. Au scăzut numărul de cazuri de la asta? Nu. Cazurile cresc, HoReCa e de vină. Și această atitudine are trei laturi… Și toate sunt negative. În primul rând, se răspândește informația falsă, precum că alimentația publică este un focar, ceea ce este absolut greșit. Pentru că nu există cazuri de infectare în masă din cauza neglijenței sau nerespectării măsurilor de precauție în HoReCa. Pentru că la noi în alimentație, măsurile sanitare sunt o „lege” încă înainte de pandemie.
În al doilea rând, aceste informații manipulatorii, sperie oaspeții noștri, care ajung să se simtă în transportul public mai în siguranță decât într-un local. Practic această descurajare, pe lângă dezinformare și justificare pentru autorități, pune în genunchi un întreg domeniu„, se arată într-o notă informativă a asociației.
Totodată, MĂR susține că restricțiile adoptate de către autorități „nu fac decât să lase fără „pâine” peste 50.000 de familii, care se hrănesc din lucrul în HoReCa”.
„Și când spun fără pâine, e chiar la modul cel mai serios. Pentru că s-a tăiat și bătut în HoReCa, dar ajutor sau compensare pentru pierderile oamenilor nu au fost. Niciun bănuț. De asta, când mai ridicați cheia, ca să închideți localurile de alimentație publică, fiți buni și susțineți oamenii pe care îi lăsați fără salariu și afacerile pe care le ruinați.
Din păcate, pe lângă COVID-19, în R. Moldova, cel mai mare virus e incompetența și frica de responsabilitate. El la propriu și la figurat, tot ucide oameni, afaceri, viitor„, se mai arată într-o notă informativă a asociației.
Luni, 21 decembrie, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că deși se atestă o creștere a persoanelor infectate cu COVID-19, majoritatea localurilor din Capitală funcționează fără a respecta normele anti-COVID.
„56 764 de cazuri avem în Capitală, dintre care 898 de decese doar pe municipiu. Localurile sunt pline. Majoritatea dintre ele funcționează fără termometrie, fără dezinfectant și distanțare socială. Mai mult, pe rețelele de socializare, văd că sunt postări că lumea merge la sărbători și le pare bine. Nu știu cât de bine le va părea când vor ajunge la spital, dar spre marele meu regret, mulți ajung la spital (…).
Am rugat sectorul HoReCa să renunțe la evenimentele corporative. Mulțumim celor care s-au solidarizat și înțeleg situația, dar avem și contrariul. Sunt în două lumi diferite, în care în una răsună muzica la corporative, iar în cealaltă nu cântă muzica pentru că este foarte trist. În viitorul apropiat va fi convocată ședința Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău pentru a impune restricții pentru perioada sărbătorilor„, a spus Ceban într-o postare pe Facebook.
Tot astăzi, 21 decembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat că în R. Moldova au fost confirmate alte 703 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 25 de decese.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 135.910.