Reacția MAEIE după ce Zaharova a criticat afirmațiile secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, cu privire la R. Moldova
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) precizează că relațiile R. Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă „decizia suverană și independentă a țării noastre”. R. Moldova, potrivit Ministerului de Externe, aprofundează relațiile de prietenie cu toți cei care sprijină libertatea, pacea și securitatea în regiune.
Reacția vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat recent câteva declarații ale secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în special afirmația că „suntem dispuși să mergem atât de departe cât R. Moldova este doritoare să meargă în relația cu noi”.
„(…) Nu acceptăm asemenea declarații și ingerințe în treburile interne ale R. Moldova. Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu organizații și state pentru a păstra pacea și securitatea țării. Reamintim ca R. Moldova a stabilit o relație de cooperare cu NATO încă din 1992. Colaborarea cu această organizație, inclusiv prin intermediul Parteneriatului pentru Pace, a adus și continuă să aducă beneficii reale pentru țara noastră, dar și pentru securitatea regională. Această relație se dezvoltă exclusiv în baza respectării neutralității R. Moldova.
Obiectivul urmărit de autorități este consolidarea securității cetățenilor și a statului, dar și contribuirea la promovarea securității regionale și a celei europene. Țara noastră aprofundează relațiile de prietenie cu toți cei care sprijină libertatea, pacea și securitatea în regiune”, a reacționat MAEIE la declarațiile reprezentantei Ministerului rus de Externe.
Luni, 10 aprilie, reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a arătat deranjată de declarațiile făcute zilele trecute de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în special de afirmația: „Suntem dispuși să mergem atât de departe cât R. Moldova este doritoare să meargă în relația cu noi”.
Maria Zaharova a spus că „apropierea R. Moldova de NATO este însoțită de pierderea suveranității și că extinderea neîngrădită a Alianței nu este altceva decât o continuare a tradițiilor neocoloniale ale Occidentului”.
„Am subliniat în repetate rânduri că diferitele formate de parteneriat pentru aprofundarea interacțiunii cu NATO servesc mai degrabă ca un instrument de manipulare, decât să aibă ca scop o cooperare cu adevărat reciproc avantajoasă și egală și consolidarea securității în spațiul euroatlantic. Încercările de a atrage R. Moldova în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord par deosebit de cinice pe fundalul situației din Ucraina, care a fost provocată în mare măsură de politica iresponsabilă de extindere a Alianței (…)”, a spus ea.
Săptămâna trecută, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în cadrul unui interviu pentru Agerpres că Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât R. Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu NATO. NATO a depăşit de mult în relaţia cu R. Moldova etapa Parteneriatului pentru Pace, a afirmat Geoană, după încheierea reuniunii miniştrilor de externe din statele Alianţei, care a avut loc marţi şi miercuri, 4-5 aprilie.