Reacția lui Dodon, după anunțul președintei Sandu: „Socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie”
„În timp ce țara are nevoie urgent de vaccin salvator și de învestirea unui Guvern anticriză, șeful statului cere ultimativ alegeri anticipate”. A declarat liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională (CC) pentru a fi constatate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
Potrivit lui Dodon, „socialiștii vor face uz de de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie, pentru a proteja cetățenii și a-i asigura cu cel puțin 1 milion de vaccinuri”.
„Cu regret, constatăm că pe Maia Sandu nu o interesează nimic în afară de câteva mandate în plus pentru partidul ei, PAS. Ea vrea anticipate. Acesta e răspunsul ei pentru pandemie, pentru orice criză și orice problemă din societate. Aceasta este pur și simplu iresponsabil. Noi, socialiștii, vom înainta Curții Constituționale toate argumentele constituționale pentru aprobarea unei hotărâri care nu va fi contrară normei constituționale, recomandărilor Comisie de la Veneția din ultimii ani și sperăm ca acea decizie a CC să fie una nu doar corectă constituțional, ci și umană în raport cu societatea, care are nevoie acum de vaccinare masivă și de diminuarea indicilor pandemiei.
În același timp, declaram că socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie, pentru a proteja cetățenii și a-i asigura cu cel puțin 1 milion de vaccinuri. Noi considerăm că alegerile anticipate sunt extrem de periculoase dacă nu vom avea vaccinați cel puțin 300-400 de mii de oameni, în special din categoriile de risc și vulnerabile (la moment avem vaccinați doar cca 37 mii). Dacă Maia Sandu e gata să provoace prin anticipate o catastrofă morală și umanitară și să tripleze numărul de oameni care vor muri zilnic în plină campanie electorală, noi nu suntem de acord cu astfel de acțiuni cinice din partea președintelui, care este gata să supună unui risc iminent viața oamenilor, din ambiții personale și de partid”, a spus Dodon într-o postare pe Facebook.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, 29 martie, după consultările desfășurate cu deputații PSRM și cei din Partidul Politic „Șor”, că va sesiza Curtea Constituțională (CC) pentru a fi constatate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
Șefa statului a avut luni consultările la Președinție cu reprezentanții celor două partide. Atât cei din Partidul „Șor”, cât și deputații PSRM au declarat după întrevederea cu Maia Sandu că, în cadrul discuțiilor, „și-au reiterat poziția în legătură cu învestirea unui Guvern cu atribuții și drepturi depline, susținut de o majoritate parlamentară formalizată”.
Discuțiile de luni, 29 martie, de la Președinție au avut loc după ce vineri, 26 martie, deputații PSRM și„Șor” au refuzat să participe la consultările cu șefa statului.
Vineri, 29 martie, la consultările cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, în sensul art. 85 alin.(1) din Constituție, privind dizolvarea Parlamentului, au participat Pro Moldova, PDM, Platforma DA și PAS.
Tot vineri, 26 martie, deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului. În lipsa mai multor deputați ai Partidului „Șor” și Platformei Pentru Moldova, fără voturile Grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, socialiștii nu ar fi avut voturile necesare pentru adoptarea „Declarației cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”.