Reacția așa-numitelor autorități de la Tiraspol după ce Rusia a acuzat Ucraina că ar pregăti o „provocare armată” împotriva regiunii transnistrene
Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, susține că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.
„Avertismentele apărute sunt foarte îngrijorătoare. Organele noastre de aplicare a legii evaluează situația din jurul republicii. Dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor și al forțelor de securitate. Operațiunea comună de menținere a păcii în regiune, care are statut internațional, este un garant de încredere al păcii și securității. Orice intruziune asupra forțelor de menținere a păcii ar constitui o crimă pentru care nu există nicio justificare”, a declarat Beleakov.
Joi dimineață, 23 feburarie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a acuzat autoritățile din Ucraina că ar pregăti o „provocare armată” împotriva regiunii transnistrene, „iar ca pretext pentru invazie, se intenționează să se pună în scenă un presupus atac al trupelor rusești”.
„Ministerul rus al Apărării monitorizează îndeaproape situația de la granița ucraineană cu R. Moldovenească Transnistreană și este pregătit să răspundă la orice schimbare a situației”, potrivit aceleiași surse.
Autoritățile de la Chișinău au respins declarațiile Ministerului rus al Apărării.
„Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale R. Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”, se arată în anunțul autorităților de la Chișinău.
Luni, 13 februarie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.
Președinta Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.
Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.