Principală  —  IMPORTANTE   —   Reaсțiile politicienilor din R. Moldova,…

Reaсțiile politicienilor din R. Moldova, după ce România a anunțat despre ieșirea din vigoare a Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 100 de milioane de euro

„Peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al șaselea protocol adițional, necesar pentru extinderea Acordului”. Este reacția președintei R. Moldova, Maia Sandu, după ce duminică, 28 martie, autoritățile din România au anunțat despre încetarea valabilității Acordului între Guvernul României și Guvernul R. Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu: Într-o perioadă de criză profundă, R.Moldova ratează un sprijin financiar important.

„Peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului. Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1 000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică. Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul șase, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020, pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament. Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență, în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a scris pe Facebook, președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase: Trebuie să fie foarte clar pentru fiecare cetățean că acest semnal este unul foarte prost la nivel european”.

„R. Moldova pierde cele 60 de milioane de euro, grant din partea României, bani neramursabili și asta se întâmplă pe timp de criză. După ratarea iresponsabilă a celor 60 de milioane din acordul cu România, riscul eminent este să ratăm și alte 500 de milioane de dolari, de la Fondul Monetar Internațional, cele 100 de milioane de la Uniunea Europeană”, a declarat luni, 29 martie, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase

Fac un apel către Igor Dodon. Ai pierdut alegerile, renunță la a mai ține captivă țara în acest joc de putere. Renunță la nominalizarea făcută de tine și Șor și oferiți șansa unui Guvern corect, iar după asta, alegeri anticipate”.

Ambasada României în R. Moldova a anunțat duminică, 28 martie, despre ieșirea din vigoare a Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova

„Acordul între Guvernul României și Guvernul R. Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România R. Moldova , semnat la 27 aprilie 2010, își încetează valabilitatea astăzi, 28 martie 2021, la zece ani de la intrarea sa în vigoare”.

Ambasada României în R. Moldova:

Împrumutul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România a urmărit îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor R. Moldova, în consonanță cu obiectivele Parteneriatului Strategic între România și R. Moldova pentru integrarea europeană a R. Moldova, încheiat la Iași, în aprilie 2010. Timp de peste un deceniu, Acordul a permis finanțarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din R. Moldova sau asigurarea unei contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău, proiect strategic de interconectare energetică între România și R. Moldova”.