Principală  —  IMPORTANTE   —   Raportorul PE pentru R. Moldova,…

Raportorul PE pentru R. Moldova, despre situația din Parlament: R. Moldova trebuie să scape de instabilitate politică pentru a avea o șansă în lupta cu pandemia

„R. Moldova are nevoie de stabilitate și de responsabilitate politică”. Declarația aparține eurodeputatului român, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Dragoș Tudorache, cu referire la situația creeată astăzi, 25 martie, în Parlamentul de la Chișinău. Acesta menționează că este inadmisibil ca, în plină pandemie și criză sanitară, pe fondul lipsei de vaccinuri și al condiționalităților financiare „să asistăm la jocuri politice revanșarde care provoacă instabilitate guvernamentală”.

Republica Moldova are nevoie de stabilitate și de responsabilitate politică. Este inadmisibil ca, în plină pandemie și criză sanitară, pe fondul lipsei de vaccinuri și al condiționalităților financiare care, împreună, pun țara într-o situație extremă, să asistăm la jocuri politice revanșarde care provoacă instabilitate guvernamentală. Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat cât se poate de clar și de tranșant la ultimele alegeri și au oferit un mandat axat pe continuarea și intensificarea parcursului european al țării lor.

Nu este posibil ca politicienii decredibilizați prin vot să continue să împiedice buna funcționare a unei administrații, în ciuda tuturor evidențelor care demonstrează că electoratul are alte așteptări. Sper ca politicienii responsabili din Republica Moldova să găsească rapid soluțiile corecte pentru a depăși situația creată artificial, chiar dacă aceste soluții vor implica alegeri anticipate. E nevoie de credibilitate și de responsabilitate pentru a depăși starea actuală și a ajuta Republica Moldova să traverseze prezenta criză sanitară internațională„, susține Tudorache.

Tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „ȘOR” și cei din „Pentru Moldova” au părăsit ședința Parlamentului. Într-o decizie a Curții Constituționale (CC) din 19 ianuarie 2016, Înalta Curtea a menționat că lipsa de cvorum la învestirea Guvernului, pentru a declara ședința deliberativă, este considerată tentativă eșuată.

CC a pronunțat luni, 22 martie, Hotărârea prin care a declarat constituțional Decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 16 martie 2021, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.