RAPORT Circumstanțele care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și a instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova
„Patru dimensiuni complexe – juridică, politică, financiară internă și externă, combinate între ele, au realizat în R.Moldova o schemă inedită de deghizare a mijloacelor financiare presupus ilicite, originare din Federația Rusă și tranzitate prin R.Moldova către diverse jurisdicții străine, înfăptuită prin intermediul ordonanțelor judecătorești”, se arată în Raportul integral al Comisiei de anchetă privind elucidarea tuturor circumstanțelor spălării banilor prin intermediul instituțiilor financiare și instanțelor judecătorești din R. Moldova.
„Pe parcursul lucrărilor comisiei au fost constatate și alte scheme de spălări de bani. (…)Prezentul raport stabilește conexiuni directe cu alte activități ilicite din domeniul financiar – bancar, cum ar fi spălări de bani prin segmentul transnistrean, falimentarea de întreprinderi regionale, atacuri raider, conexiuni directe cu jaful bancar”, a declarat președinta Comisiei de anchetă „Laundromat” în cadrul unei conferințe de presă, în care a prezentat raportul.
Pe 25 mai, curent, Inga Grigoriu a anunțat că Raportul Comisiei parlamentare „Laundromat” va fi tradus în limba engleză și urmează să fie prezentat instituțiilor și organismelor internaționale.
Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 printr-o Hotărâre a Parlamentului.
Din cadrul Comisiei „Laundromat”, care a activat timp de 165 de zile, au făcut parte șapte deputați ai R.Moldova.