„Prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc”. Ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, achitat în dosarul privind gajarea parterului Spitalului Clinic Republican, examinat nouă ani în primă instanță
Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului Clinic Republican. De asemenea, și ceilalți patru figuranți în dosar au fost achitați sau reabilitați. Sentința a fost pronunțată marți, 16 iulie, de magistrata judecătoriei Chișinău, sediul Centrul Daria Sușchevici. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, a concluzionat judecătoarea.
Procurora de caz, Mariana Bocșanean, a solicitat ca cei cinci inculpați să fie recunoscuți vinovați, cu aplicarea unei pedeapse „sub formă de închisoare pe un termen de șase ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice şi de demnitate publică, pe un termen de zece ani, termenul executării pedepsei a fi calculat după intrarea sentinței în vigoare”.
Magistrata Daria Sușchevici notează că „poziția acuzatorului de stat, cu siguranță, a creat stare de incertitudine în privința legalității procesului penal per ansamblu”. Mai mult, judecătoarea menționează că „învinuirea înaintată inculpaților este una incompletă, neclară și divergentă, adică este dubioasă”.
Andrei Usatîi achitat by Ziarul de Gardă
Urmărirea penală a durat mai mult de doi ani
Ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA) după ce a permis, printr-o scrisoare, ca 500 de metri pătrați din cadrul Spitalului Clinic Republican să fie gajați la o bancă. Spațiul urma să fie garanția unui agent economic privat că va întoarce banii împrumutați în scopul procurării unor echipamente pentru servicii de înaltă performanță care costau 16 milioane de euro. Acestea urmau să fie procurate în cadrul unui parteneriat public-privat încheiat cu Ministerul Sănătății. Contractul dintre bancă și agentul economic privat prevedea însă că banca poate intra în posesia spațiului ipotecat dacă instituția va intra în proces de reorganizare. Acest lucru s-a și întâmplat peste două zile, când Andrei Usatîi a semnat un ordin privind reorganizarea Spitalului Clinic Republican.
La începutul lunii ianuarie a anului 2013, CNA a început urmărirea penală a mai multor persoane cu funcții publice, printre care și ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu.
În martie 2013, dosarul pornit pe „faptul depășirii atribuțiilor de serviciu în cazul instituirii ilegale a ipotecii asupra spațiilor din cadrul Spitalului Clinic Republican” a fost transmis procurorilor.
În septembrie 2015, după mai bine de doi ani de la intentarea urmăririi penale, dosarul în care este vizat și ex-ministrul Usatîi a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.
În acest dosar, pe lângă ex-ministrul Sănătății Andrei Usatîi, mai sunt vizate alte patru persoane: ex-juristul Ministerului Sănătății, Ion Ciochină, ex-vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, notărița Tereza Anton și Vadim Oprescu, care deținea funcția de registrator al Oficiului Cadastral Chişinău.
Dosar examinat timp de nouă ani
Deși dosarul se află la Judecătoria Chișinău, sediul Centru de aproape nouă ani, agenda ședințelor planificate numără doar câteva zeci de ședințe. În 2022, pe acest dosar au fost planificate cinci ședințe, iar în 2023, cu una mai mult – șase.
De la începutul anului 2024, de mai multe ori, ședințele au fost amânate din cauza neprezentării procurorului de caz. În cadrul uneia dintre ședințele la care a fost prezent ZdG, lipsa procuroarei Bocșanean a trezit nedumerirea judecătoarei Daria Sușchevici, care examina cazul. „Nici nu știu cum să raportez, de atâtea ori s-a amânat examinarea cauzei anume din motivul neprezentării procurorului”, a punctat magistrata.
Într-un răspuns pentru ZdG, PA a menționat că toate absențele au fost motivate.
„Aferent neprezentării părții acuzării la unele ședințe de judecată, menționăm că acestea au fost motivate, iar instanța de judecată a fost notificată în modul și ordinea prevăzută de legislația procesual penală”, se arată în răspuns.
Vasile Nicoară, avocatul ex-ministrului Usatîi, a menționat că nu exclude încercarea de tergiversare a dosarului.
„Ședințele preliminare demult au fost finalizate, cercetarea judecătorească în această cauză a avut loc și acum așteptăm o ședință lucrativă și poate vom finaliza cauza. La etapa de completări, procurorul a solicitat un termen suplimentar pentru a prezenta probe suplimentare. Eu nu pot spune de ce sau dacă ar avea cineva vreun interes să tergiverseze acest dosar, pentru că niciodată cauza penală nu a fost amânată din cauza neprezentării inculpaților sau apărătorilor. Vrem și noi mai repede ca această cauză să fie finalizată”, a menționat Nicoară.
Cum explică PA durata extinsă de examinare a dosarului privind gajarea parterului Spitalului Clinic Republican
Procuratura Anticorupție (PA) explică durata extinsă a cercetării judecătorești, precizând că „un impediment major în instrumentarea cauzei este poziția oficială a Ministerului Sănătății al Republicii Moldova și IMSP «Spitalul Clinic Republican», care la multiple solicitări ale Procuraturii Anticorupție au refuzat vehement argumentarea poziției procesuale”.
De cealaltă parte, Ministerul Sănătății punctează că instituția „nu dispune de un mecanism legal ce ar permite să estimeze prejudiciul cauzat de deciziile decidenților luate acum zece ani”, motiv pentru care nu poate furniza informațiile solicitate de procurori.
Pedeapsa cerută de procurori
Procurorul Mariana Bocșanean a solicitat ca ex-ministrul Sănătății Andrei Usatîi, ex-juristul Ministerului Sănătății, Ion Ciochină, ex-vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, notărița Tereza Anton și Vadim Oprescu, care deținea funcția de registrator al Oficiului Cadastral Chişinău să fie recunoscuți vinoveți, cu aplicarea unei pedeapse „sub formă de închisoare pe un termen de șase ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice şi de demnitate publică, pe un termen de zece ani, termenul executării pedepsei a fi calculat după intrarea sentinței în vigoare”.
Avocații învinuiților au pledat pentru achitare, motivând că acțiunile acestora nu întrunesc elementele infracțiunii.
Avocatul ex-ministrului Usatîi, Vasile Nicoară, a menționat pentru ZdG la una dintre ședințele de la etapa de completări că fostul ministru nu este vinovat și că „vrem și noi mai repede ca această cauză să fie finalizată”.
„M-au învinuit că am dat sfaturi inutile ministrului – niște prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc”
În cadrul uneia dintre ședințele de judecată de la etapa de completări, Ion Ciochină, ex-jurist la Ministerul Sănătății, a punctat că se declară nevinovat, întrucât dosarul este unul fabricat, bazat pe „niște prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc”.
„Dosarul a fost inventat de doamna Bețișor (ex-procuroarea Adriana Bețișor, n.r.), care nu mai lucrează în Procuratură, dar prostia ei continuă până astăzi. A fost fabricat, căci în perioada lui Plahotniuc s-a putut face orice și iată, umblăm pentru o prostie a procurorilor. Continuă să ne poarte și tergiversează, pentru că ba un procuror nu vine, ba celălalt, pentru că nu au soluții. Până acum nu au prezentat nicio probă care să fie veridică că există un prejudiciu. M-au învinuit că am dat sfaturi inutile ministrului – niște prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc, când procurorii erau în tagma lui Plahotniuc”, a menționat Ion Ciochină.
Motivarea instanței
În decizia motivată, magistrata Daria Sușchevici notează că „poziția acuzatorului de stat, cu siguranță, a creat stare de incertitudine în privința legalității procesului penal per ansamblu”. Mai mult, judecătoarea menționează că „învinuirea înaintată inculpaților este una incompletă, neclară și divergentă, adică este dubioasă”.
Mai mult, în decizie se arată că „instanţa de judecată reține că în prezenta cauză penală, acuzatorul de stat susține o învinuire lovită de nulitate constituțională”, puncând că „instanța reamintește că exigențele statului de drept presupun, inter alia, asigurarea legalității și a certitudinii juridice”.
Ex-ministrul Usatîi, vizat și în alt dosar penal „împotmolit” în prima instanță
Dosarul privind gajarea parterului de la Spitalul Clinic Republican nu este singurul în care fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, este vizat. Acesta este cercetat și în dosarul licitațiilor trucate în medicină, „împotmolit” și el în prima instanță de mai bine de opt ani. În cadrul acestui dosar, Usatîi este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.
Potrivit rechizitoriului, în caietul de sarcini pentru procurarea echipamentelor medicale ar fi fost incluși parametri care corespundeau exclusiv echipamentelor medicale comercializate de companiile lui Tudor Ceaicovschi – Global Biomarketing Group Moldova SRL și Intermed SRL. Mai mult ca atât, au fost identificate cazuri în care reprezentanţii agentului economic favorizat au întocmit răspunsurile la contestaţiile depuse de întreprinderile care și-au exprimat dezacordul față de condiţiile desfăşurării licitaţiilor. Astfel, prin intermediul acestei scheme, prejudiciul cauzat statului este estimat la peste 150 de milioane de lei.