Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Propagandă sovietică pentru copiii din…

Propagandă sovietică pentru copiii din R. Moldova, duși la o tabără de odihnă din Rusia de „Eurasia” lui Ilan Șor. Ancheta de serviciu finalizată, fără sancțiuni

Elevii din Chișinău care au fost duși în tabăra de odihnă „Orlionok” din Federația Rusă au fost expuși propagandei sovietice, înregistrați video cu declarații rupte din narațiunile rusești, iar secvențele au fost publicate pe canalul de Telegram al organizației „Eurasia”, controlată de oligarhul Ilan Șor. Copiii au discutat despre Operațiunea Iași-Chișinău din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au vorbit despre „eroii eliberatori” ai Moldovei. 

Totodată, ancheta de serviciu inițiată pe acest caz de Direcția Generală Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chișinău a fost finalizată, dar fără a fi aplicate sancțiuni. 

„Să nu ne zboare gloanțe deasupra capului”

Trebuie să-i ținem minte pe predecesorii noștri care au luptat ca noi să ne bucurăm de pace și să nu ne zboare gloanțe deasupra capului”, spune o tânără din R. Moldova, aflată în tabăra de odihnă „Orlionok” din Rusia, țară care a atacat și a invadat Ucraina. Înregistrarea video, în care identitatea fetei nu este protejată, este postată pe canalul de Telegram al organizației „Eurasia”, controlată de Ilan Șor, care a fost inclusă în lista de sancțiuni a Departamentului de Stat al SUA, la 13 septembrie 2024. În postare se menționează că tânăra este participantă la programul „Teritoriul copilăriei” al acestei organizații.

Anunțul despre teleconferința privind Operațiunea Iași-Chișinău, discutată de copiii din tabăra „Orlionok”. Captură de pe contul de Telegram al organizației „Eurasia”

În aceeași postare, publicată la 24 august 2024, se menționează că mai mulți elevi din tabăra „Orlionok” au participat la o teleconferință între Rusia și R. Moldova „cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub fascism”. Sunt menționate numele elevilor și faptul că ei au luat cuvântul la această conferință organizată de „Eurasia” și Adunarea Popoarelor Eurasiatice, o structură ce reunește organizații non-guvernamentale ce promovează „valorile eurasiatice”.

„Au sărbătorit 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub fascism”

În aceeași zi, „Eurasia” mai publică un clip video și un mesaj în care se anunță că acțiuni de comemorare a „eroilor care au eliberat Moldova” au fost organizate în tabăra „Orlionok” pe parcursul unei săptămâni întregi. 

Săptămâna aceasta, Centrul pentru copiii din toată Rusia «Orlionok» s-a transformat într-un loc de istorie vie. Peste 150 de copii din țările post-sovietice, care au venit la odihnă din partea Organizației «Eurasia», au sărbătorit 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub fascism.

Anunțul despre discuțiile privind Operațiunea Iași-Chișinău cu elevii din tabăra „Orlionok”. Captură de pe contul de Telegram al organizației „Eurasia”

Tinerii lideri ai Eurasiei au vizitat orașul Novorossiisk, unde au onorat memoria eroilor eliberatori în cadrul unei ceremonii la memorialul din Piața Eroilor. Copiii din Armenia au depus flori și la monumentul Eroului Uniunii Sovietice, Andrei Melkonyan, originar din regiunea Krasnodar, participant la operațiunea Iași-Chișinău”, se arată în postare.

Aplicații din hârtie cu simboluri sovietice și „Fascismul obișnuit”

În secvențele video publicate, copiii fac aplicații din hârtie cu simboluri sovietice, desenează și examinează hărți cu acțiunile Operațiunii Iași-Chișinău, privesc filme sovietice și participă la o expoziție de fotografie despre fascism. 

Aplicații din hârtie cu simboluri sovietice, făcute de copiii din tabăra „Orlionok”. Captură de pe contul de Telegram al organizației „Eurasia”

Am vorbit despre Operațiunea Iași-Chișinău din 1944, când armata sovietică a eliberat Chișinăul”, spune o tânără din R. Moldova în înregistrarea video. „Diferite națiuni au luptat cu fascismul și aceasta este o informație foarte importantă pe care eu o să o țin minte”, spune un băiat, de asemenea, din R. Moldova.

Azi am fost la o expoziție care se numește «Fascismul obișnuit». Acolo ni s-a povestit despre lucruri îngrozitoare care li se întâmplau oamenilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, erau puși în lagăre de concentrare. Este îngrozitor”, spune o altă tânără din R. Moldova.

Cred că nu trebuie să permitem ca asta să se repete, în caz contrar, popoarele noastre nu vor mai trăi în pace. Lumea va fi în haos, iar oamenii își vor pierde umanitatea”, spune un tânăr prezentat ca fiind din regiunea găgăuză a R. Moldova. 

Un blogger pro-rus și o deputată din partidul lui Putin le-au vorbit copiilor din R. Moldova

Tinerii s-au mai întâlnit în tabără cu bloggerul propagandist pro-rus, Mika Badalyan, cel căruia autoritățile de la Chișinău nu i-au permis să intre pe teritoriul R. Moldova la 26 iulie 2024 și care este membru al Consiliului de administrație al organizației „Eurasia”. El le-a spus copiilor că sunt „viitorul marii Eurasii”. 

Și Aliona Arșinova, deputată rusă din Partidul „Rusia Unită”, controlat de președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit în fața copiilor, ea fiind președinta consiliului director al „Eurasia”. 

„Ceea ce fac ei e propagandă sovietică”

Ceea ce fac ei e propagandă sovietică”, consideră istoricul Ion Negrei, solicitat de Ziarul de Gardă să explice semnificația evenimentului istoric Operațiunea Iași-Chișinău și modul cum a fost interpretat de propaganda sovietică în trecut și de propaganda rusă în prezent. 

Ion Negrei, istoric. Foto: IPN

E tradiționala poziție a propagandei sovietice despre eliberarea Basarabiei în 1940, în 1944. E curat propagandă politică. Era de așteptat că se lucrează pe orice segment – și cu elevii, și cu preoții, și cu medicii. Operațiunea Iași-Chișinău din 1944 este o reeditare a ocupației sovietice din 1940. Nimic mai mult. Ceea ce s-a întâmplat în 1940, în 1944 se repetă și Basarabia este reocupată prin reafirmarea regimului totalitar comunist, care a ținut până în 1991, până la căderea Uniunii Sovietice. Mesajul pe care îl promovează Kremlinul este că avem o altă identitate, că suntem arondați la spațiul estic și nu avem nimic cu națiunea, cultura și istoria românilor. Dacă acest lucru li se spune elevilor, este pentru ca să le mutileze conștiințele din fragedă formare, pentru perspectiva politică pe care o urmărește echipa Șor”, a subliniat Ion Negrei.

Istoricul a precizat că în manualele școlare din R. Moldova evenimentele din 1944 sunt tratate ca anexiuni ale teritoriilor românești de către URSS.

Ancheta de serviciu – finalizată, dar fără finalitate 

La mijlocul lunii august, când Ziarul de Gardă a publicat articolul în care dezvăluia cum elevii din școlile din Chișinău erau duși în tabăra „Orlionok” din Rusia, în cadrul unui program finanțat de „Eurasia”, Direcția Generală Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chișinău a anunțat inițierea unei anchete de serviciu. Solicitat din nou de ZdG, Valentin Crudu, șeful direcției management instituțional, a declarat că ancheta a fost finalizată, după ce au fost realizate discuții cu părinții copiilor care au fost în tabăra respectivă, cu elevii și cu profesorul Alexandr Corinenco de la Liceul cu predare în limba rusă „Antioh Cantemir” din capitală, care a însoțit un grup de elevi, după cum a scris anterior ZdG. În anchetă au fost vizați doar elevii Liceului „Antioh Cantemir”, pentru că alții nu au fost identificați, potrivit lui Valentin Crudu. 

El a precizat că elevii au răspuns în scris la o anchetă despre activitățile pe care le-au avut în tabără, desfășurată de administrația liceului în prezența părinților. 

Valentin Crudu, șeful direcției management instituțional din cadrul Direcției Generale Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chișinău. Foto: aliantacf.md

Copiii au afirmat că s-au simțit bine. Nu i-am întrebat direct dacă au fost antrenați în activități politice, nu a fost această întrebare. Dar părinții au spus că atunci când au discutat cu cei de la Congresul Comunităților Ruse, li s-a confirmat că, în mod categoric, copiii nu vor fi antrenați în activități politice”, a subliniat Crudu. 

În cadrul anchetei de serviciu s-a mai aflat că elevii ar fi participat la un concurs organizat de Congresul Comunităților Ruse, iar în calitate de premii li s-a oferit  plecarea la tabăra „Orlionok” din Federația Rusă. De asemenea, profesorul Alexandr Corinenco a prezentat documente din care reiese că biletele pentru 148 de copii și 8 însoțitori din șase foste țări sovietice (Armenia, Belarus, Kîrgîstan, Uzbekistan, Tadjikistan și Republica Moldova), care au participat la tabără, ar fi fost plătite de o companie din Moscova – „Graali” OOO. 

Alexandr Corinenco a mai a spus că el a însoțit un grup de 23 de copii în această tabără, printre care și 11 elevi ai liceului „Antioh Cantemir”, și a reiterat că nu a fost remunerat, așa cum a declarat și pentru ZdG, și că nu ar avea nicio legătură cu organizația „Eurasia” controlată de Ilan Șor. 

În privința pedagogului însă nu va putea fi aplicată vreo sancțiune, deoarece nu există nicio interdicție privind deplasările în Federația Rusă și pentru că el a făcut acest lucru în timpul concediului său, a precizat Valentin Crudu. 

Astfel, Direcția a decis să adreseze două solicitări: Ministerului Educației și Cercetării și Serviciului de Informații și Securitate. „Să ne dea mai multe explicații, ca să știm despre activitatea acestui Congres al Comunităților Ruse și faptul că a desfășurat un concurs și în calitate de premiu a fost această excursie pentru copii în tabăra din orașul Krasnodar („Orlionok”, n.r.). Și să vedem opinia Ministerului dacă avem interdicții pentru deplasarea grupurilor de copii în Rusia sau Ucraina, acolo unde avem un război. (…) Pentru a fi siguri, pentru a ști cum să procedăm mai departe, atât timp cât la nivelul R. Moldova, alte structuri nu au emis avertizări pentru populație prin care se interzice sau se recomandă abținerea de a călători în aceste țări, în legătură cu războiul sau în legătură că deplasările sunt sponsorizate de oligarhul Șor, noi am decis să ne adresăm, să avem mai multe explicații de la SIS, dacă cunosc despre activitatea Congresului Comunităților Ruse, care înțeleg că sunt legal pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Valentin Crudu. 

La mijlocul lunii august 2024, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că zeci de copii din R. Moldova participau chiar în acele zile la tabăra „Orlionok” din Federația Rusă, printr-un program finanțat de organizația „Eurasia”, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor. Părinții acestora au fost abordați de către reprezentanții Congresului Comunităților Ruse, condus de Valerii Klimenko, fost președinte de onoare al fostului Partid „Șor”, între care și profesorul Alexandr Corinenco de la Liceul „Antioh Cantemir” din capitală. 

Programul se numește „Teritoriul copilăriei” și „are ca scop modelarea imaginii Rusiei în ochii tinerei generații”, după cum se arată pe site-ul organizației „Eurasia”. Anterior, în tabăra „Orlionok” au fost reținuți în mod forțat copii ucraineni „pentru reeducare și adopție”, după cum arată un raport al Școlii de Sănătate Publică a Universității „Yale”.