Procurorul care a cerut jumătate de milion de lei de la ZdG, a primit statut de inculpat în două dosare penale
Constantin Cojocaru, procurorul din Glodeni care, anterior, a cerut de la Ziarul de Gardă jumătate de milion de lei în cadrul unui proces judiciar, a fost trimis în judecată pentru abuz de putere şi fals în acte publice. Pe rolul Judecătoriei Drochia se află şi o altă cauză penală în care Cojocaru este judecat pentru neglijenţă în serviciu. Procurorul Constantin Cojocaru a fost demis din sistem în octombrie 2017 în urma unei decizii a Colegiului Disciplinar.
Constantin Cojocaru este unul dintre cei doi procurori de la Procuratura Glodeni care, în anul 2011, au acţionat în judecată ZdG, solicitând despăgubiri totale de 1 milion de lei (câte 500 de mii de lei fiecare), pentru repararea prejudiciilor morale cauzate, în opinia lor, de publicarea, la 10 februarie 2011, a articolului „Mită pentru procurori”. În cererile depuse în judecată, procurorii nu negau faptul că, timp de 9 luni, au fost cercetaţi penal într-un dosar de luare de mită, pornit în urma unui flagrant şi confirmat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) şi de Procuratura Anticorupţie (PA), dar susţineau că ZdG nu ar fi trebuit să scrie despre acel caz, deoarece, la 30 noiembrie 2010, Procuratura Anticorupţie a încetat cauza penală, „din motivul lipsei în acţiunile procurorilor Procuraturii Glodeni, Ion Grişciuc şi Constantin Cojocaru, a elementelor infracţiunii prevăzute de art. 324, Cod Penal”.
Procesul pierdut cu ZdG şi un nou dosar penal
În articolul „Mită pentru procurori”, ZdG a făcut referire la Ordonanţa de încetare a urmăririi penale, semnată la 30 noiembrie 2010, în care se menţiona că ar fi „existat insuficiente probe” care ar demonstra că procurorii au cerut şi au luat bani de la cetăţeanul care s-a plâns la CCCEC de estorcare de mită. După un şir lung de procese, în iulie 2012, CSJ a respins, drept neîntemeiate, cererile de chemare în judecată, depuse de procurorii de la Glodeni, Constantin Cojocaru şi Ion Grişciuc, împotriva ZdG, casând, totodată, hotărârile anterioare ale Judecătoriei Centru (Chişinău) şi a Curţii de Apel (CA) Chişinău, care le dăduse dreptate procurorilor, obligând ZdG să achite, iniţial, 500 de mii de lei, iar ulterior 20 de mii de lei pentru cei doi procurori.
După procesul cu ZdG, pentru procurorul Constantin Cojocaru au început alte probleme. În iulie 2017, în urma unui demers al lui Eduard Harunjen, procuror general al R. Moldova, Cojocaru, care activa în continuare în calitate de procuror la Procuratura Glodeni, a fost suspendat din funcţie. Suspendarea din funcţie a avut loc în urma faptului că acuzatorul de stat a primit statut de învinuit în cadrul unui nou dosar penal, deschis pentru neglijenţă în serviciu, acţiuni soldate cu urmări grave.
Ulterior, în octombrie 2017, Colegiul Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a luat decizia de a-l demite pe Constantin Cojocaru din sistem, după ce, pe numele său, pe lângă dosarul penal, a fost iniţiată şi o procedură disciplinară. Constantin Cojocaru nu a contestat demiterea sa nici la CSP, nici la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).
Încă un dosar penal pe numele lui Cojocaru trimis în judecată
La început de decembrie 2018, pe numele lui Constantin Cojocaru a fost înaintată învinuirea pe un nou dosar penal. Conform informaţiilor care se regăsesc în cadrul unui comunicat de presă remis de PA, Cojocaru a fost învinuit de abuz în serviciu şi fals în acte publice. În urma investigaţiilor efectuate de procurorii anticorupţie s-a stabilit că acesta, având în procedură un dosar penal în privinţa unei persoane învinuite de escrocherie, ar fi comis mai multe încălcări. „Potrivit concluziilor raportului de expertiză judiciară se relevă că semnăturile din dreptul numelor avocatului şi a învinuitului de pe mai multe acte procesuale (ordonanţa de punere sub învinuire, procesul-verbal de audiere a învinuitului ş.a.) întocmite de procuror pe cauza menţionată, nu le aparţineau acestora, fiind executate de către o altă persoană prin procedeul imitaţiei servile. Mai mult, apărătorul şi clientul acestuia nu ar fi participat la acţiunile procesuale respective”, anunţă PA.
„În asemenea circumstanţe, procurorul este învinuit de folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu, cu cauzarea de daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanei fizice. Acesta, acţionând intenţionat şi în interes personal, urmărind tăinuirea acţiunilor sale ilegale şi redarea caracterului legal al acestora, a emis acte procesuale în cadrul conducerii urmăririi penale pe cauza penală de escrocherie aflată în gestiunea sa, în care a înscris date vădit false şi a falsificat documentele oficiale”, afirmă procurorii anticorupţie. Confom aceloraşi informaţii, Constantin Cojocaru nu îşi recunoaşte vina. Cauza penală a fost expediată pentru examinare în fond la judecătoria Drochia, sediul Glodeni, fiind comasată cu dosarul penal în care Cojocaru este judecat pentru neglijenţă în serviciu.
A plecat din funcţie după ce şi-a cumpărat o casă
Conform informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată, în dosarul penal privind neglijenţa în serviciu pe numele lui Constantin Cojocaru au avut loc 11 şedinţe de judecată pe parcursul anului 2018, fără a fi pronunţată o sentinţă. Majoritatea şedinţelor au fost amînate sau nu au avut loc. Următoarele şedinţe pe dosar au fost programate în lunile ianuarie şi februarie 2019.
Constantin Cojocaru a activat în calitate de procuror la Procuratura Glodeni în perioada 2008-2017. Conform declaraţiei de avere şi interese pe care a depus-o în momentul eliberării din funcţie, în noiembrie 2017, acesta a dobândit, în perioada exercitării mandatului de procuror, o casă cu o suprafaţă de 104 m.p., pe care a cumpărat-o în decembrie 2015. În rest, procurorul a trecut în declaraţia sa de avere şi interese pentru 2017 că, nici el, nici soţia, nu deţin automobile sau alte bunuri obţinute prin contracte de vânzare/cumpărare în anii 2008-2018.