„Pro Moldova” analizează inițierea unei moțiuni împotriva Guvernului, dacă Chicu nu-și va prezenta demisia
Grupul parlamentar „Pro Moldova” examinează înaintarea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, dacă premierul Ion Chicu nu-și va da demisia. Cel puțin asta spune liderul grupului, Andrian Candu, care atenționează că înainte de acest exercițiu trebuie să fie „conștienți că avem nevoie de 51 de voturi la examinarea și aprobarea acelei moțiuni”.
Andrian Candu anunță că cei din „Pro Moldova” discută cu alte partide parlamentare posibilitatea înaintării unei moțiuni împotriva Guvernului.
„Considerăm că ar fi corect politic ca domul Ion Chicu să își depună demisia, dacă mai are onoare și corectitudine. În cazul în care vom vedea că, în timpul apropiat, nu își va depune demisia vom examina posibilitatea depunerii moțiunii de cenzură. Pentru asta trebuie să fim conștienți că avem nevoie de 51 de voturi la examinarea și aprobarea acelei moțiuni”, a spus Candu.
Deputatul susține că actualul Guvern trebuie să demisioneze, astfel încât să fie învestit un alt Executiv, care să pregătească alegeri parlamentare anticipate.
„Vom continua să criticăm și să cerem, în primul rând, ca acest Guvern să își dea demisia, deoarece prim-ministrul Chicu și acest Cabinet de miniștri și-au pierdut credibilitatea și legitimitatea. Trebuie să plece în demisie astfel încât noi, cei din Parlament, să avem posibilitatea să declanșăm alegeri parlamentare anticipate și să instalăm un Guvern anti-criză care cu responsabilitate să administreze țara și să o scoată din criză”, a mai spus Candu.
Cât privește o eventuală majoritate între PSRM, Partidul Șor și cei plecați recent din „Pro Moldova”, Candu spune că astăzi nu a văzut „semnale” cu privire la conturarea unei asemenea conjuncturi.
„Astăzi în Parlament nu am văzut semnele unei majorități. Astăzi în Parlament am văzut diverse voturi și poate mai puțină coordonare. Aș avea încrederea ca în acest Parlament încă sunt șanse, ca măcar pentru o anumită perioadă de tranziție să se formeze o majoritate care ar învesti un Guvern anti-criză care să pregătească țara pentru alegeri parlamentare anticipate”, a conchis liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu.
„Nu văd nicio legătură între învestirea noului președinte și mandatul de prim-ministru. Activitatea Guvernului, a prim-ministrului este în mâna Parlamentului. El decide dacă lasă sau nu Guvernul. În privința unei demisii din inițiativă proprie nu poate fi vorba, pentru că dacă în următoarele patru săptămâni Guvernul nu aprobă și nu promovează în Parlament politica bugetar-fiscală, bugetele anuale, legea legată de FMI, încheierea acordului FMI, alte acorduri financiare, atunci riscăm mult, vom avea probleme”, a declarat Chicu.
Tot aici, Chicu susține că o eventuală demitere a actualului Cabinet de miniștri „nu ar însemna deloc posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate”.
„Eu consider că demisia Guvernului nu înseamnă deloc organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Eu cred că în Parlament, cel puțin 40 de deputați nu-și doresc organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Nu este certitudinea că vor fi alegeri parlamentare anticipate dacă va fi demis actualul Guvern. Nu este demisia guvernului garanție că vom avea organizarea alegerilor anticipate”, a menționat premierul.
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a R. Moldova.
Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.