Primele rapoarte: Cheltuielile grupurilor în susținerea lui Sandu și Usatîi, donațiile primite de Ivanov și cât costă panourile din oraș ale lui Năstase
Grupurile de inițiativă au început să colecteze semnături pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al R. Moldova, iar odată cu această perioadă și partidele încep să prezinte la Comisia Electorală Centrală (CEC) primele rapoarte în care sunt trecute cheltuielile grupurilor de inițiativă.
Conform raportului financiar din 11 septembrie al PAS, pentru activitatea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea Maiei Sandu s-a cheltuit până acum circa 233 de mii de lei. Resursele financiare au fost cheltuite, practic integral, pentru materiale promoționale (bannere, afișe, fluturași, veste etc.).
Totodată, PAS a declarat și mai mute donații sub formă de mărfuri sau servicii, în valoare de circa 53 de mii de lei, cum ar fi locațiunea a 10 mese pentru cort, locațiunea a 30 de corturi, 10 dintre care au fost oferite de către deputatul Dan Perciun, dar și sponsorizări pe Facebook venite din partea vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, dar și din partea PAS.
Donații de aproape 500 de mii de lei pentru Partidul Nostru
Grupul în susținerea lui Renato Usatîi, care a colectat deja semnăturile necesare, a cheltuit, potrivit unui raport din 9 septembrie, suma de circa 111 mii de lei, dintre care 50 de mii lei au fost cheltuiți pentru publicitate, iar alți 61 de mii de lei pentru transport de persoane și bunuri.
Totodată, partidul a declarat donații de circa 464 de mii de lei oferiți de către persoane fizice din țară. Printre donatori se numără pensionari, juriști, directori, contabili, profesori, dar și primari. Toate donațiile depășesc suma de 3 mii de lei, cea mai mare fiind de circa 48 de mii de lei din partea avocatului Igor Pohila. Tot Pohila a fost și unul dintre cei mai generoși donatori în campania electorală din 2019 a lui Dumitru Ciubașenco, susținând Partidul Nostru și în campaniile anterioare, cum ar fi în 2014 pentru alegerile parlamentare, atunci când a candidat și el pe listele partidului.
Cât costă arenda panourilor lui Năstase
Partidul Platforma DA nu a deschis cont destinat grupului de inițiativă. În schimb, partidul a declarat la CEC donații sub formă de mărfuri și servicii în sumă totală de circa 107 mii lei. Mai exact, secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, a oferit 120 de bannere, iar un alt membru al partidului, Sergiu Cebotari, a oferit 212 abțibilduri. Partidul DA, la rândul său, a donat spre folosință 52 de corturi, 120 de bannere, la care se mai adaugă și costul panourilor din oraș ale lui Andrei Năstase. Potrivit unei note explicative depuse la CEC, arenda celor opt panouri pentru întreaga perioadă electorală au costat 61 800 lei.
Colegii din fracțiune, în susținerea Violetei Ivanov
Cele mai multe donații în perioada electorală au venit, până când, în susținerea candidatei partidului „Șor”, Violeta Ivanov. Potrivit raportului financiar depus la CEC, grupul de inițiativă în susținerea lui Ivanov a primit donații sub formă de obiecte și servicii în valoare de circa 644 de mii de lei. Ilona Șor, mama lui Ilan Șor, a asigurat plasarea materialelor publicitare în sumă de 40 de mii de lei, iar colegii de Parlament ai lui Ivanov, au venit și ei cu donații după cum urmează:
- deputatul Petru Jardan – buletin informativ în valoare de 40 de mii de lei;
- deputata Reghina Apostolova – buletin informativ în valoare de circa 10 mii de lei.
- deputatul Igor Himici – buletin informativ în valoare de 10 mii de lei.
- deputatul Denis Ulanov – buclet în valoare de circa 39 de mii de lei.
Partidul Unității Naționale, la rândul său, a informat CEC-ul că Octavian Țîcu nu preconizează să efectueze cheltuieli în campania de colectare a semnăturilor. Respectiv, nu va deschide cont bancar destinat grupului de inițiativă. În schimb, grupul a primit donații sub formă de bunuri, cum ar fi corturi, bannere, rechizite de birou, măști și mănuși medicinale, dar și dezinfectanți, în valoare de 7 700 de lei.
Până la 12 septembrie, alte rapoarte financiare nu au fost publicate. Până în prezent au fost înregistrate 13 grupuri de inițiativă:
- TUDOR DELIU, Partidul Liberal Democrat din Moldova
- RENATO USATÎI, Partidul politic „Partidul Nostru”
- ANDREI NĂSTASE, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”
- MAIA SANDU, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”
- ANDRIAN CANDU, Partidul Politic „PRO MOLDOVA”
- OCTAVIAN ȚÎCU, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”
- DORIN CHIRTOACĂ, Blocul electoral UNIREA
- VIOLETA IVANOV, Partidul Politic „Șor”
- ION COSTAȘ, Candidat Independent
- CONSTANTIN OBOROC, Candidat Independent
- IGOR DODON, Candidat Independent
- SERGHEI TOMA, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii
- ALEXANDR KALININ, Candidat Independent
Conform prevederilor Codului electoral, toți candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puţin 15000 și nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova.
Perioada de colectare a semnăturilor se va încheia la 1 octombrie inclusiv.