Principală  —  IMPORTANTE   —   Prim-ministrul Dorin Recean, întrevedere cu…

Prim-ministrul Dorin Recean, întrevedere cu secretarul general al NATO. Stoltenberg: „Puteți conta pe asistența noastră continuă”

Sursa foto: gov.md

Prim-ministrului Dorin Recean, care efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, a avut o întrevedere cu secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, dar și cu membrii Consiliului General NATO, desfășurat joi, 26 octombrie, la Bruxelles. 

Conform unui comunicat al Guvernului, sprijinul consecvent al NATO în implementarea reformelor și dezvoltarea capacităților de apărare și securitate ale R. Moldova, precum și aprofundarea cooperării cu Alianța au fost subiectele discutate în timpul întrevederii.

„În cadrul Consiliului, o sesiune a fost dedicată situației din R. Moldova și ajutorului pe care statele membre îl pot acorda țării noastre pentru menținerea păcii, stabilității și întărirea capacităților de apărare și ordine publică.

Oficialii s-au referit la amenințările la adresa securității naționale, precum dezinformarea și atacurile hibride, șantajul energetic rusesc și încercările de destabilizare a societății pentru a submina perspectivele de integrare în Uniunea Europeană”, se mai spune în comunicat.

Șeful Executivului a menționat că R. Moldova își dorește să extindă „cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică pentru modernizarea forțelor armate, consolidarea rezilienței și schimbului de experiență în domeniul comunicării strategice”. În context, premierul Dorin Recean a mulțumit membrilor Consiliului NATO pentru adoptarea setului de măsuri de sprijinire a R. Moldova și a pachetului de asistență, aprobat în februarie, pentru consolidarea capacității de apărare a țării noastre. 

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat că trebuie să modernizăm forțele armate și să creștem reziliența națională. Vom face eforturi și mai mari în acest sens, alături de prietenii noștri, pentru a dezvolta reziliența societății, a instituțiilor, dar și capacitățile noastre de apărare”, a spus la Bruxelles, prim-ministrul Dorin Recean. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a referit la presiunile Federației Ruse asupra R. Moldova, menționând că Alianța susține pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre și solicită Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova. Oficialul a reconfirmat angajamentul de aprofundare a parteneriatului și oferire a asistenței necesare pentru consolidarea capacităților de apărare ale țării noastre. 

„NATO sprijină pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și solicităm Rusiei să-și retragă forțele de pe teritoriul țării dumneavoastră. Puteți conta pe asistența noastră continuă. La începutul acestui an, NATO a convenit asupra unui pachet substanțial, pentru a vă ajuta să consolidați securitatea cibernetică și comunicarea strategică, dar și să puteți îmbunătăți capacitatea de apărare. Și la Summitul de la Vilnius am convenit să continuăm să intensificăm cooperarea noastră sectorială și politică”, a menționat oficialul NATO.

În perioada 24 – 26 octombrie, prim-ministrul Dorin Recean conduce o delegație guvernamentală într-o vizită oficială la Bruxelles. Premierul a participat și la Global Gateway Forum, găzduit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu genericul „Împreună mai puternici prin investiții durabile”.

Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, vizita de lucru la Bruxelles cuprinde o agendă de întrevederi cu șefii instituțiilor europene, inclusiv cu vicepreședintele Josep Borrell Fontelles, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate; vicepreședintele Maroš Šefčovič, responsabil de Pactul verde european, relații interinstituționale și prospectivă; vicepreședinta, Vera Jourová, responsabilă de valori și transparență; comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni; comisara europeană pentru energie ​​Kadri Simson; comisarul european pentru justiție, Didier Reynders; comisarul european pentru transport, Adina Vălean; comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi; comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, și comisarul european pentru politici climatice Wopke Hoekstra.