Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre compensarea tarifelor la gaz: „Anunțăm un pachet de compensare pentru 5 luni estimat la 1,6 miliarde de lei”
Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat miercuri, 10 noiembrie, mecanismul prin care Guvernul va compensa tarifele la gazele naturale. Astfel, Guvernul urmează să aprobe un pachet de compensare estimat la 1,6 miliarde de lei.
„Avem o anumită sumă de bani pe care o putem folosi ca să compensăm pentru oameni creșterea tarifelor la gazele naturale și la căldură. Săptămâna trecută am analizat împreună cu mai mulți miniștri diferite scenarii prin care putem fi alături de oameni. Azi am ajuns la o decizie finală care va merge la Parlament să fie aprobată. În primul rând, extinderea ajutorului pe perioada rece a anului care va costa suplimentar bugetul de stat – 523 de milioane de lei. Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul de stat 770 de milioane de lei, iar compensarea creșterii din tarif la agentul termic va costa 340 de milioane de lei. În total, astăzi anunțăm un pachet total de compensare pentru cinci luni, noiembrie-martie, estimat la 1,6 miliarde de lei. E vorba de cheltuieli care se adaugă la sumele deja acordate de Guvern pentru susținerea oamenilor pe timp de criză”, a declarat Gavrilița.
Prim-ministra Natalia Gavrilița explică mecanismul prin care Guvernul va compensa tarifele la gazele naturale.
„Dacă vorbim despre familiile nevoiașe care sunt eligibile la programul de ajutor pe perioada rece a anului asta înseamnă o creștere a indemnizațiilor de la 500 la 700 de lei pe lună și vom crește eligibilitatea pentru acest program astfel ca să se califice aproximativ 300 de mii de familii, adică cu 88 de mii de familii mai mult decât anul trecut. În ceea ce ține de compensarea creșterii tarifare la gazele naturale și la căldură, de ea se vor bucura toți consumatorii casnici. E vorba de 746 de mii de familii. Compensația va fi graduală și în dependență de consum. Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorii consumată cu 2/3 din creșterea costurilor, adică cu maxim 450 de lei pe lună, iar pentru consumul de gaze naturale, compensația vine în două trepte: pentru primii 50 de metri cubi noi compensăm 4,3 lei din tarif, pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi vom compensa 3,2 lei din tarif. Asta înseamnă că pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi vor costa aproximativ 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 de metri cubi va costa 7,9 lei. Sper foarte mult să avem suportul unanim a acestor măsuri și aici în Guvern și atunci când vom merge la aprobare în Parlament”, a spus Gavrilița.
Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ne-au comunicat că acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat un tarif final.
Marți, 9 noiembrie, ANRE a aprobat prețul provizoriu de 10 lei și 26 de bani fără TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi inclus în facturi în perioada 1 – 30 noiembrie. Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că până la sfârșitul lunii Agenția urmează să revizuiască calculele prezentate de către Moldovagaz și să stabilească tariful final pe care îl vor plăti cetățenii pentru gazele naturale.
Anterior, ministrul Spînu a declarat că Guvernul va elabora mecanisme de compensare a tarifelor în funcție de veniturile cetățenilor și consumul de gaze naturale. Detalii aici
Prețul de furnizarea a gazelor naturale, cel de 4,2 lei pentru un metru cub de gaze (fără TVA inclus), achitat de consumatori până în luna noiembrie curent a fost aprobat de ANRE în luna martie 2018. Atunci, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost micșorat în medie cu 20,3 %, până la 4 lei și 42 de bani (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5,54 lei pentru un metru cub de gaze, până la 4,9 lei. Tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici pentru un volum de până la 30 metri cubi (inclusiv) a fost stabilit la nivel de 4,7 lei pentru metru cub, cu 1,18 lei mai mic decât cel existent atunci. ANRE a aprobat un tarif la gazele naturale la un consum ce depășește 30 metri cubi pentru un apartament (casă) de 4,89 lei, în scădere cu 1,2 lei față de cel existent la acel moment. În tariful ce a fost aprobat nu a fost inclusă taxa pe valoarea adăugată (TVA). La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură.