Prezidențiale Generalul Costaș renunță la ideea de a candida și îi îndeamnă și pe alții să nu participe la scrutin: „E un păcat”
Ion Costaș, care intenționa să candideze independent la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, a anunțat marți, 29 septembrie, că a stopat procesul de colectare a semnăturilor pentru a fi înregistrat în cursa electorală.
Generalul a argumentat decizia de a nu mai participa prin faptul că nu vrea să fie „părtaș la niște abateri legale față de cerințele Constituției și legile existente la acest capitol”.
„Îi îndemn și pe colegii mei candidați, aspiranți la această funcție să stopeze acumularea semnăturilor. Alegerile respective sunt ilegale din toate punctele de vedere. Să particip la această păcăleală și inducere în eroare a societății e un păcat și eu – ca general, ca militar, ca om, ca cetățean al R. Moldova – nu voi participa și îi îndemn și pe alții”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit juristului Anatolie Petrici, alegerile prezidențiale au fost stabilite de un Parlament „nelegitim”, iar Constituția „a fost falsificată” de două ori la capitolul alegerii președintelui – în 2000 și în 2016.
Ion Costaș a anunțat despre intenția de a candida la funcția de președinte la începutul lunii septembrie.
Anterior, Aleksandr Kalinin a menționat că stopează procesul de colectare a semnăturilor deoarece activiștii săi sunt amenințați și nu vrea să le pună viețile în pericol.
Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.
Până acum, în cursa electorală au fost înregistrați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent) și Violeta Ivanov (Partidul „Șor”). Cererea de înregistrare a lui Andrian Candu (Pro Moldova) a fost respinsă. Totodată, Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA) au depus listele cu semnături, care urmează a fi verificate.
Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 2 octombrie.