Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Prezent în mediul on-line, absent…

Prezent în mediul on-line, absent la ședințele de judecată. Detalii despre relația lui Veaceslav Platon cu justiția

Captură de ecran, Yt/ GALBEN

Mai multe dosare aflate la faza de urmărire penală, trei dosare examinate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, sute de ședințe de judecată planificate, zeci de amânări sau întreruperi de ședințe și nicio finalitate – toate se referă la Veaceslav Platon, care este dat în urmărire internațională, condamnat la 20 de ani de închisoare în F. Rusă pentru complicitate în dosarul „Laundromat” și supus mai multor sancțiuni, inclusiv de Canada, „pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova”.

În timp ce, în mediul on-line, Veaceslav Platon își face simțită prezența, fiind autorul a sute de postări pe rețelele de socializare sponsorizate cu zeci de mii de euro, dar și protagonistul mai multor interviuri, ședințele de judecată din dosarele penale în care este vizat controversatul politician se desfășoară în absența acestuia, în timp ce el se ascunde de justiție în orașul Londra. 

În luna aprilie a anului 2017, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani l-au condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul numit generic „Frauda bancară”. Inițial însă, procurorii au cerut pentru Veaceslav Platon 23 de ani de detenție. În 2021, după doar patru ani de închisoare, Platon a fost eliberat ca urmare a rejudecării dosarului la cererea procurorului general de atunci, Alexandr Stoianoglo, care în prezent este vizat într-un dosar de corupere pasivă aflat la faza de urmărire penală, pornit pentru faptul că ar fi acceptat 63 de milioane de lei de la Platon. 

Veaceslav Platon, ZdG

Două dosare pentru escrocherie: sute de ședințe planificate și doar câteva zeci – lucrative

Deși a fost eliberat pentru că, în urma rejudecării, procurorii au renunțat să-și susțină probele, Veaceslav Platon nu a dispărut din vizorul magistraților judecătoriei Chișinău – acesta rămâne a fi cercetat în alte două cauze penale pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. 

Potrivit datelor publicate pe portalul instante.justice.md, din 2019 până la data publicării articolului, pe dosarul care a fost trimis în judecată în 2017 și care este instrumentat de un complet de judecată din care face parte și magistrata Stella Bleșceagă, cauză penală în care Platon este învinuit de escrocherie, au fost planificate 113 ședințe, dintre care doar 51 au fost lucrative. De la începutul anului 2024, din cele 11 ședințe planificate până la momentul de față, doar două au fost lucrative, cauzele pentru care au fost amânate, anulate sau pentru care acestea nu s-au desfășurat fiind diverse: cereri depuse din partea apărării, participarea judecătorilor la seminare sau lipsa martorului.  

Acest dosar nu este singurul în care Platon este cercetat pentru escrocherie. O altă cauză penală în care este vizat Platon este instrumentată de Petru Păun. Pe această cauză, din 2019 au fost planificate 76 de ședințe, doar 23 însă au fost lucrative, motivele fiind și în acest caz diverse: de la absența avocatului inculpatului până la cereri de amânare depuse de către acesta. 

Ambele dosare însă sunt examinate în lipsa lui Platon, care se află în Marea Britanie.

Dosar pentru fabricarea cardului de plată pe numele unei judecătoare de la CSJ: 36 de ședințe planificate și doar patru lucrative

Dosarul în care Platon este cercetat pentru fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau a altor instrumente de plată false a fost trimis în judecată în august 2019. Platon este cercetat pentru trei capete de acuzare, fiind învinuit că la începutul anului 2013, după ce ar fi intrat în posesia copiei actelor de identitate ale magistratei Svetlana Novac, care activa în perioada respectivă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a deschis pe numele acesteia un cont de depozit în valoare de 300 de mii de euro la o bancă din străinătate. Ulterior, potrivit procurorilor, Veaceslav Platon „a dispus punerea în circulație a cardului vizat, în lipsa și fără cunoștință de cauză a judecătoarei, efectuând extragerea continuă prin intermediul a 99 de operațiuni bancare a sumei de 297 000 USD.”

Procuratura Anticorupție susținea că Veaceslav Platon ar fi realizat acțiunile respective „urmărind scopul denigrării imaginii publice a magistratei”. 

Din cele 36 de ședințe planificate, doar patru au fost lucrative, dosarul continuând să fie examinat al cincilea an la rând, în lipsa lui Platon, care se află în orașul Londra.

Platon, condamnat la 20 de ani de închisoare în F. Rusă 

În iulie 2023, Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de un tribunal din Moscova în dosarul „Laundromat”. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble, făcând parte dintr-un „grup criminal”.

Totodată, potrivit Procuraturii Generale a Rusiei, instanța l-a amendat cu 2,5 milioane de ruble pe Veaceslav Platon. În perioada iunie 2013 – mai 2014, Veaceslav Platon, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc și cu bancherul Alexander Korkin, au transferat fonduri din conturile bancare rusești în conturile Moldindconbank. 

Schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, a vizat zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova. 

Platon, în listele de sancțiuni internaționale

La sfârșitul lunii iunie 2023, Veaceslav Platon, care a fost anterior inclus în listele de sancțiuni internaționale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canadei și Norvegiei, a fost introdus și în lista de sancțiuni aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale. 

Se ascunde, dar nu prea: interviuri și sute de postări sponsorizate cu zeci de mii de euro

După ce în iulie 2021, la scurt timp după eliberarea sa, Veaceslav Platon a părăsit țara, migrând în Marea Britanie, acesta și-a intensificat activitatea pe rețelele de socializare, făcându-și simțită prezența prin postări sponsorizate, autorul cărora fie este el însuși, fie Natalia Morari, cea care a anunțat că tatăl copilului ei este controversatul politician.

Platon a sponsorizat prin intermediul paginii sale de Facebook, care este administrată de persoane din Federația Rusă, Moldova, Spania, Marea Britanie, circa 580 de postări. Pentru o postare acesta cheltuie de la o sută de euro până la câteva mii de euro. 

Csptură de ecran, Fb/ Вячеслав Платон: за свободную Молдову.
Captură de ecran, Ad Library
Captură de ecran, Ad Library

Sponsorizarea postărilor nu este singura metodă prin care Platon, care se ascunde în or.  Londra, încearcă să intre în vizorul publicului. După o serie de interviuri realizate cu Natalia Morari, recent, Veaceslav Platon a fost protagonistul unui interviu de patru ore realizat de jurnalistul Dorin Galben, interviu care a stârnit mai multe reacții în spațiul public, întrucât Platon a încercat să-și spele imaginea, acuzând instituțiile statului de fabricarea dosarelor în care este vizat. 

Captură de ecran, Yt/ Galben
Captură de ecran, Yy/ Morari.live

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei „Moldova Noastră”, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al Consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al Consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova, apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”.  În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.