Președinția, despre distincția de stat oferită lui Mihail Aizin, zis „Kitaeţ”: „Președintele Dodon nu cunoaște această persoană”
Președintele R. Moldova nu-l cunoaște pe Mihail Aizin, zis „Kitaeţ”, considerat unul dintre liderii unei organizații criminale din timpul guvernării comuniste, pe care vineri, 18 septembrie l-a decorat cu distinția de stat „Gloria Muncii”. Asta spune șefa Serviciului de Presă al Președinției, care susține că distincțiile de stat se oferă conform selecțiilor și propunerilor făcute de către diverse comisii.
Solicitată de ZdG, pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acestui subiect, șefa Serviciului de Presă al Președinției, Carmena Lupei, ne-a comunicat că președintele R. Moldova, Igor Dodon, nu cunoaște toate persoanele recomandate pentru decorarea cu distincții de stat întrucât acestea se oferă conform selecțiilor și propunerilor făcute de anumite comisii.
Totodată, Președinția anunță că șeful statului „se va informa” în privința distincției de stat oferită omului de afaceri Mihail Aizin, zis „Kitaeţ”.
„Distincțiile de stat se oferă conform selecțiilor și propunerilor făcute de diverse comisii. Președintele nu cunoaște toate persoanele recomandate. Nu cunoaște nici această persoană, pentru a se expune în privința sa.
Președintele se va informa în privinta acestui caz separat”, ne-a comunicat Carmena Lupei, șefa Serviciului de Presă al Președinției.
Mihail Aizin, cunoscut și sub pseudonimul „Kitaeţ”, reținut anterior de către autorități fiind considerat unul dintre liderii unei organizații criminale din timpul guvernării comuniste, a fost decorat de către președintele R. Moldova, Igor Dodon, cu ordinul „Gloria Muncii”.
Distincția i-a fost înmânată omului de afaceri în cadrul unei ceremonii organizată vineri, 18 septembrie, la Președinție.
Mihail Aizin este un om de afaceri stabilit anterior în Germania. În 2004, pe timpul guvernării comuniste, a fost reţinut de poliţie, pe motiv că i s-ar fi găsit în maşină arme, bani şi heroină. Pe atunci, presa scria că Aizin era poreclit „Kitaeţ” şi că ar fi fost a noua autoritate criminală reţinută în acel an de organele de drept din R. Moldova. Până la urmă, însă, vinovăţia sa nu a fost demonstrată, omul de afaceri fiind eliberat şi, ulterior, scos de sub urmărire penală. Unul dintre foştii săi avocaţi ne-a spus că armele şi heroina i-ar fi fost plasate acestuia în maşină chiar de poliţie. Acum, pe numele lui Aizin, în baza de date a CÎS, figurează mai multe firme din domeniul comerţului, construcţiilor sau importului de mărfuri. În majoritatea firmelor, Aizin îl are ca partener pe Chinah, care, la rându-i, este fondator la 10 SRL-uri.