Președintele Parlamentului, despre pericolul unui atac militar asupra R. Moldova: „Suntem gata să facem tot posibilul ca să ne apărăm țara”
„Cât de mari sau mici nu am fi, noi trebuie să ne facem datoria față de casa noastră. Suntem gata să facem tot posibilul ca să ne apărăm țara, dacă vrem și pretindem că suntem stat”, susține președintele Legislativului, Igor Grosu, în contextul eventualului pericol a unui atac militar asupra R. Moldova.
Declarațiile șefului Legislativului au fost făcute marți seara, 26 aprilie, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.
„Ucraina se jertfește enorm acum. Ea nu o face numai în raport cu R. Moldova, ea o face în raport cu toată Europa. Acest lucru îl înțelegem noi și îl înțeleg și cancelariile europene. Pe de-o parte avem declarațiile Federației Ruse și ale oficialilor ruși, am văzut că au urmat câteva declarații ale Ministerului de Externe și ale purtătorului de cuvânt al administrației prezidențiale ruse cu privire la susținerea integrității teritoriale a R. Moldova și soluționării conflictului transnistrean pe cale pașnică. Pe de altă parte vedem o escaladare în Ucraina, ceea ce noi putem face și trebuie să facem este să fim vigilenți și să facem ceea ce noi putem face pe teritoriul R. Moldova: să păstrăm ordinea publică; să avem grijă de hotarele noastre și să vorbim foarte sincer cu cetățenii noștri, să le spunem să fie atenți și să urmeze acele instrucțiuni care vor fi date într-o anumită situație sau alta. Nu vreau să induc o stare de relaxare, pentru că nu există motiv de relaxare, de aceea trebuie să fim vigilenți”, a declarat președintele Parlamentului.
Întrebat dacă autoritățile de la Chișinău sunt pregătite pentru o eventuală invazie, Igor Grosu a spus că „cât de mari sau mici nu am fi, noi trebuie să ne facem datoria față de casa noastră”.
„Dacă vrei cineva să te ajute, să pledeze pentru tine, acel partener trebuie să vadă că tu, care locuiești în această casă, care toată viața ai trăit și încă trăiești pe acest pământ – ești cel care vrei să ți-o aperi. Acesta este principiul de bază. Noi o să fim pe poziții și suntem gata să facem tot posibilul ca să ne apărăm țara, dacă vrem și pretindem că suntem stat. Asta e regula de bază. Altă regulă nu există”, a declarat Igor Grosu.
În ultimele zile, situația din regiunea transnistreană s-a tensionat. Pe 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Totodată, autoritățile de la Chișinău au condamnat „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.
De asemenea, președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.
Miercuri dimineață, 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a negat informațiile despre împușcăturile din apropierea satului Cobasna.