Președintele CEC susține că va ataca Guvernul în judecată în cazul în care instituția nu va aloca încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea anticipatelor din 11 iulie
Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, susține că va ataca Guvernul în exercițiu în judecată în cazul în care instituția nu va aloca încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din această duminică, 11 iulie, pentru „neexecutarea obligațiilor legale”.
Declarația președintelui CEC a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova.
„Avem 70 de milioane în cont, trebuie să se întrunească Guvernul pentru a decide alocarea unei sume suplimentare de 22,46 de milioane de lei, așteptăm decizia Guvernului în acest sens (…). Dacă nu vin banii, vom aplica remediile juridice necesare și vom reacționa în modul corespunzător, inclusiv poate că vom recurge și la măsuri judiciare. Acționarea Guvernului în judecată pentru neexecutarea obligațiilor legale”, a declarat Dorin Cimil.
Ședința de Guvern programată pentru miercuri, 7 iulie, a fost amânată din lipsă de cvorum. Cabinetul de miniștri urma să examineze proiectul privind alocarea a sumei suplimentare de 22,4 milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
„Guvernul va face tot posibilul să vireze suma de 22,4 milioane de lei către CEC. CEC va primi suma restantă, indiferent, până sau după alegeri. Anunț încă o tentativă de convocare a ședinței Guvernului pentru vineri”, a declarat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.
Membrii CEC au anunțat marți, 29 iunie, că au solicitat Guvernului în demisie alocarea a încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, curent. Președintele CEC a menționat că Executivul urmează să se întrunească în ședință și să adopte o hotărâre în acest sens.
Pentru alegerile parlamentare anticipate din această duminică, 11 iulie, CEC va constitui, în total, 2 150 de secții de votare. Din 2 150 de secții de votare, 150 vor fi constituite în afara țării, iar 41 de secții – urmează a fi deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.
Pe 12 mai, curent, Guvernul anunța că alocă pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate 70 milioane de lei și îndemna Comisia Electorală Centrală (CEC) să-și revizuiască devizul de cheltuieli. Decizia Executivului de a aloca 70 de milioane vine în contextul în care CEC a anunțat că devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie este de 125 de milioane de lei.
Decizia Guvernului vine în contextul în care prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat, pe 11 mai, că Guvernul este gata să aloce pentru desfășurarea alegerilor parlamentare „puțin peste 100 de milioane de lei, în așa fel încât să nu rămână chiar nimic în Fondul de Rezervă”.
Vineri, 30 aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, de 125 de milioane de lei.
Pe 11 iulie, curent, în R. Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.