Președintele CEC, Dorin Cimil, despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate: „Am primit asigurări că se vor întreprinde toate măsurile pentru a găsi bani din buget”
Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, susține că a transmis Guvernului hotărârea prin care a fost aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Acesta mai spune că a primit asigurări din partea premierului interimar, Aureliu Ciocoi, că se vor întreprinde toate măsurile pentru a găsi bani din buget pentru desfășurarea anticipatelor.
Declarațiile au fost făcute luni seara, 3 mai, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.
„Am avut o întâlnire cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi. Am discutat despre potențialul de finanțare a cheltuielilor pentru campania electorală. Am primit asigurări că se vor întreprinde toate măsurile pentru a găsi bani din buget și a pune în contul CEC-ului sumele necesare. De asemenea, am transmis în adresa Guvernului hotărârea prin care am aprobat devizul de cheltuieli și așteptăm reacții din partea Guvernului pe anumite capitole sau pe anumite dimensiuni de finanțare. Domnul Ciocoi a menționat că va fi transmis în adresa Ministerului Finanțelor al R. Moldova acest document pentru a fi procesat și, ulterior, vor veni cu o reacție în decurs de o zi”, a declarat președintele CEC.
Potrivit lui Cimil, membrii CEC vor anunța toate „regulile de joc” pentru campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate după ce va fi aprobat un plan calendaristic.
„Probabil că miercuri ne vom întruni pentru a aproba planul calendaristic, unde vor fi scriși toți pașii pe care urmează să-i realizăm atât CEC-ul, cât și potențialii concurenți electorali în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate”, a adăugat Cimil.
Reprezentanții Comisiei Electoare au publicat joi, 29 aprilie, o notă informativă prin care au anunțat că membrii Comisiei Electorale Centrale au avut o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu. Potrivit CEC, întâlnirea a avut loc în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare anticipate, stabilite pentru data de 11 iulie curent.
Curtea Constituțională (CC) a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM – ȘOR este neconstituțională, iar în aceste condiții în R. Moldova pot fi organizate și desfășurate alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care la 15 aprilie curent CC a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
- ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională: starea de urgență instituită în R. Moldova este NECONSTITUȚIONALĂ. În aceste condiții Parlamentul poate fi dizolvat
- Mai poate sau nu Parlamentul ales la 24 februarie 2019 să se întrunească în ședințe și să adopte legi, după ce președinta R. Moldova a semnat decretul de dizolvare? Ce spune Constituția
După decizia CC, la scurt timp, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului de la Chișinău și data la care urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate – 11 iulie 2021.