Președinta Sandu, despre cazul secțiilor de vot în străinătate: „Pe unii membri CEC se pun presiuni de unii politicieni ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că „unii politicieni pun presiuni pe membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) ca să nu permită creșterea numărului secțiilor de vot” care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Declarațiile au fost făcute de către șefa statului joi, 17 iunie, în cadrul emisiunii În PROfunzime de la ProTV.
Potrivit președintei Sandu, membrii CEC „nu au nici o justificare să nu creeze numărul de secții de vot care a fost propus de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE)”.
„Evident că este nevoie să îmbunătățim cadrul legal pentru că există niște lacune acolo pe care anumite persoane sau forțe politice care influențează instituțiile statului încearcă să le folosească în interes propriu pentru a împiedica votul cetățenilor din diasporă sau pentru a nu permite o participare suficientă. E nevoie de oameni de calitate în aceste instituții care sunt responsabile de organizarea alegerilor. Dacă toți membrii CEC ar fi avut intenție bună și corectă și cadrul legal existent permitea ca lucrurile să se întâmple corect. Avem informația MAEIE și disponibilitatea țărilor gazdă ca să organizeze aceste secții de vot, avem și disponibilitatea Guvernului care să finanțeze deschiderea acestor secții de vot. Deci era nevoie doar de bună intenție și corectitudine din partea membrilor CEC. Nu există nici o justificare să nu se creeze numărul de secții de vot care a fost propus de MAEIE, mai ales că avem sistemul de înregistrare și oamenii s-au înregistrat. Suficientă informație care să fi permis să se ia o decizie corectă. Înțeleg că pe unii membri CEC se pun presiuni de unii membri politici ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot. Avem și alte informații, dar este mai greu cu probele. E clar pentru toată lumea ce se întâmplă, e clar de ce avem această dezbatere pe deschiderea secțiilor de vot. Anul trecut nu au fost suficiente și e clar că anul acesta trebuie mai multe. Și cei de acasă și cei plecați sunt cetățeni ai R. Moldova”, a declarat președinta Sandu.
În a șaptea zi de proces, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis parțial joi, 17 iunie, contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
Astfel, Curtea de Apel a anulat anexele Hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care a decis, la 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv anexa Hotărârii din 8 iunie prin care CEC a decis deschiderea a 146 de secții de vot în diasporă.
În contextul unor declarații apărute în spațiul public în legătură cu faptul că în urma deciziei Curții de Apel Chișinău de astăzi nu vor mai fi deschise secții de vot în diasporă, întrucât instanța de apel a anulat anexele CEC prin care s-a decis deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv 146 de secții de vot în diasporă, Ziarul de Gardă a discutat cu fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a menționat că nu există nicio șansă să nu fie deschise secții de vot peste hotare și că „secții de vot oricum vor fi”.
Dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat de șapte zile la Curtea de Apel (CA) Chișinău. În această perioadă au fost peste 45 de ore de ședințe, nu mai puțin de zece cereri de recuzare depuse și soldate cu înlăturarea unui magistrat de la examinarea cauzei, o cerere de neconstituționalitate admisă și expediată către Curtea Constituțională (CC) spre examinare, care ulterior aceasta a fost respinsă și declarată inadmisibilă, expediind dosarul înapoi la Curtea de Apel.
Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.
Autorii contestațiilor cer deschiderea unui număr mai mare de secții de vot pentru cetățenii aflați în diasporă, decât cel aprobat de CEC. La 8 iunie curent, Comisia și-a modificat hotărârea prin care a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate, majorând numărul cu 7. CEC a aprobat deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.