Președinta Sandu, despre aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova de la 1 octombrie: „Nu avem nicio claritate din partea Gazpromului, bănuiesc că o să stim ce comportament o să adopte chiar la 1 octombrie sau chiar la 12 de noapte”
„De la 1 octombrie nu ar trebui să se schimbe nimic în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova de către Gazprom”. Asta spune președinta R. Moldova, Maia Sandu, care menționează că de luna viitoare ar trebui să se schimbe doar prețul de achiziție în baza contractului semnat de Moldovagaz cu Gazprom, mai exact prețul ar trebui să scadă considerabil.
Șefa statului însă menționează că înr-adevăr exista anumite zvonuri precum că gigantul rus Gazprom ar putea fi nemulțumit de faptul că R. Moldova ar urma să plătească mai puțin pentru gazele naturale. Declarațiile au fost făcute miercuri de președinta Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
„În general nu ar trebui să se întâmple nimic, nu ar trebui să se schimbe nimic de la 1 octombrie, nu ar trebui să fie făcut niciun anunț pentru că exista un contract semnat de Moldovagaz cu Gazprom, care e încă pe 4 ani. De la 1 octombrie se schimbă doar formula de preț, ar trebui să plătim mai puțin pentru gazele naturale. Sunt într-adevăr niște zvonuri precum Gazprom ar putea sista livrarea de gaze întrucât ar putea să nu vrea să plătim mai puțin decât plătim acum. Nu avem nicio claritate din partea Gazpromului, bănuiesc că o să stim ce comportament o să adopte chiar la 1 octombrie sau chiar la 12 de noapte. Acum nu sunt confirmări”, a declarat președinta.
Președinta susține că în cazul în care, totuși, Gazprom ar urma să sisteze livrarea de gaze naturale, autoritățile centrale au elaborat „un plan B” pentru aprovizionarea țării cu gaze naturale.
„În cazul în care Gazprom va sista livrarea de gaze exista un plan B pe termen scurt. Pe termen lung el ar trebui continuat. Dacă ei întrerup contractul nu avem de ce să cumpăram la ei, pe piața internațională sunt gaze, întrebarea este care e prețul”, mai spune președinta.
La începutul lunii septembrie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că „nu a înțeles dacă totuși vor deconecta Moldova de la gaze sau vor continua să livreze după data de 1 octombrie” atunci când a discutat la sfârșitul lunii august cu președintele Consiliului de administrație al companiei Gazprom, Alexei Miller.
„Percepția mea este că dacă vom fi deconectați, vom fi deconectați nu din cauza auditului, dar din simplu motiv că se schimbă formula de calcul și Moldova trebuie să primească gaz la un preț mult mai avantajos decât în luna septembrie. Probabil, acesta ar fi de fapt un motivul de ce Gazprom ar decide în eventualitate să deconecteze Moldova de la gaze”, a afirmat ministrul Infrastructurii.
În cazul în care contractul va rămâne valabil, costul de achiziție a gazelor va scădea aproape de două ori, a menționat ministrul.
Întrebat care ar putea fi motivele Gazprom de a micșora sau chiar de a opri furnizarea gazelor naturale către R. Moldova, având în vedere că există un contract valabil pentru încă 4 ani, Spînu a afirmat că Gazprom solicită achitarea gazelor naturale livrate până acum și efectuarea auditului datoriilor companiei Moldovagaz față de Gazprom.
„Până la sfârșitul lunii ianuarie 2023 rezultatele auditului trebuie să fie clare. Noi am solicitat ca până pe 31 martie să se extindă acest termen, să vedem care este totuși această datorie, cum ea s-a format. Or, Moldovagaz este o companie fiică a Gazprom. 65% din compania Moldovagaz este deținută de Gazprom. R. Moldova deține doar 35%. În momentul în care este o datorie între Moldovagaz și Gazprom, nu este o datorie a Guvernului față de Gazprom. Noi, ca acționari minoritari, trebuie să înțelegem cum s-a format această datorie, cine este responsabil, înainte ca să agreăm orice tip de înțelegere (…). Eu cred că ținând cont că avem un contract pe 5 ani, șase luni nu fac diferența”, a declarat Andrei Spînu.
Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale care vor fi furnizate R. Moldova pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie, a anunțat recent ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.