Președinta Sandu a avut o discuție telefonică cu președintele Parlamentului European: „Am vorbit despre acțiunile unor deputați de subminare a ordinii constituționale”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, 26 aprilie, că a avut o discuție telefonică cu președintele Parlamentului European, David Sassoli.
În cadrul discuției telefonice s-a vorbit despre ultimele evoluții politice din R. Moldova, susține șefa statului.
„Am avut o discuție telefonică cu președintele Parlamentului European, David Sassoli. Am vorbit despre ultimele evoluții politice și acțiunile unor deputați de subminare a ordinii constituționale din R. Moldova. Domnul Sassoli și-a exprimat convingerea că independența Curții Constituționale trebuie respectată de toate forțele politice. Domnul Sassoli ne-a asigurat de sprijinul continuu al Parlamentului European pentru agenda de reforme și parcursul democratic al țării noastre”, a declarat Maia Sandu.
La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat vineri, 23 aprilie, î Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.
Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC).
Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.
Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.
Tot vineri seara, 23 aprilie, în baza unei sesizări depuse de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, Curtea Constituțională a suspendat decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și Hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR. Hotărârea Înaltei Curți a fost pronunțată de Liuba Șova, președintă ad-interim.
După deciziile socialiștilor cu privire la Curtea Constituțională, Comisia de la Veneția, europarlamentari și mai multe misiuni diplomatice „au condamnat decizile aprobate de către Parlamentul de la Chișinău”, menționând că acestea sunt un atac asupra CC.
Citește și:
- Comisia de la Veneția se arată îngrijorată de acțiunile Parlamentului R. Moldova cu privire la Curtea Constituțională și face apel către toate instituțiile statului la reținere și dialog: „Parlamentul trebui să abroge deciziile neconstituționale”. Declarația președintelui Buquicchio
- Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell declară că votul parlamentar împotriva CC este o încercare de subminare a statului de drept
- Mesajele președintelui Consiliului European și președintei Comisiei Europene după votul din Parlament împotriva Curții Constituționale
- Europarlamentarul Dragoș Tudorache condamnă deciziile adoptate de PSRM – ȘOR: „Președinta CC trebuie să își ducă mandatul la bun sfârșit, iar pretinsa numire de astăzi nu are nicio valoare legală”
- DOC/ Apelul public al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic: „Solicităm Parlamentului să se abțină de la atacuri la adresa CC”