Președinta Maia Sandu, după întrevederea cu Volodimir Zelensky: „Mi-am exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și i-am asigurat că R. Moldova este alături de Ucraina”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky au susținut luni, 27 iunie, o conferință de presă comună la Kiev. Cei doi liberi au anunțat că în cadrul întrevederii a discutat despre despre reglementarea transnistreană, problemele tranzitului ucrainean prin teritoriul R. Moldova și cooperarea energetică.
După această întrevedere, Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că R. Moldova va continua să susțină refugiații ucraineni adăpostiți în țara noastră. De asemenea, R. Moldova va consolida capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina.
„În discuția pe care am avut-o, la Kyiv, cu Președintele Volodymyr Zelenskyy și echipa sa, mi-am exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și i-am asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina.
Vom continua să susținem refugiații ucraineni adăpostiți în Moldova. Vom consolida capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina. Este obligația noastră morală, de vecini și de prieteni să-i ajutăm.
Am agreat, de asemenea, în cadrul discuției cu Președintele Zelenskyy, că țările noastre vor colabora în domeniul economic și energetic, precum și pe calea de aderare la Uniunea Europeană. Cetățenii țărilor noastre merită să aibă o viață pașnică și prosperă, în familia europeană, iar noi suntem datori să le oferim oamenilor un asemenea viitor”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a mulțumit președintei Maia Sandu pentru vizită și pentru negocierile productive și a menționat că Ucraina și R. Moldova ar trebui să aibă răspunsuri comune față de agresiunea rusă.
„Există amenințări comune la adresa Ucrainei și Moldovei, la baza cărora este agresiunea rusă, așa că răspunsurile noastre la acestea ar trebui să fie și ele comune.
Am discutat cu Maia Sandu despre opoziția față de invazia rusă a Ucrainei, reglementarea transnistreană. La fel și problemele tranzitului ucrainean prin teritoriul Republicii Moldova și cooperarea energetică. Apreciem decizia de a trimite o unitate de genici în Ucraina, pentru a ajuta oamenii noștri care căutau protecție de război. Vă mulțumim pentru vizită și pentru negocierile productive”, a scris Zelensky pe canalul su de Telegram.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat luni, 27 iunie, o vizită de lucru la Kiev. Este prima vizită pe care șefa statului o întreprinde în Ucraina de la începutul invaziei Moscovei asupra țării vecine. Șefa statului a vizitat orașele Bucea și Irpin și a avut o întrevedere cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelensky.
La 23 iunie, Consiliul European a acordat Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.
Sunt 124 de zile de război în Ucraina. Armata rusească contiuă să atace Ucraina pe mai multe direcții, lansând rachete asupra regiunilor din sudul și estul Ucrainei, precum și atacând și capitala țării, Kievul.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.
Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.