Președinta Maia Sandu, despre plecarea judecătorilor din sistem: „Mulți dintre cei care pleacă își fac griji pentru procedura de evaluare externă”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, consideră că o mare parte din judecătorii care în ultima perioadă au fost determinați să plece din sistem, au făcut-o din cauza faptului că „își fac griji pentru procedura de evaluare externă”.
Declarația a fost făcută joi seara, 2 decembrie, în cadrul „Ediției Speciale” de la postul de televiziune TVR Moldova.
„Putem aici doar să ne dăm cu părerea, să presupunem. Eu cred că o mare parte dintre cei care pleacă din sistem își fac griji pentru procedura de evaluare externă sau unii poate își fac griji să nu vină procurorul să-i întrebe de unde și-au adunat averi și dacă aceste averi sunt impunătoare. Cam așa s-au întâmplat lucrurile în toate țările, inclusiv și în România, chiar dacă ea a optat pentru un altfel de proces. Și acolo au fost oameni care au plecat din sistem, au fost oameni cărora li s-au oferit pensii mai bune ca să plece din sistem. Ei nu au aplicat procedura de evaluare externă. Aceasta este o experiență mai recentă care se folosește în țările din regiune, dar cam așa au început schimbările în mai multe țări”, a declarat șefa statului.
În ultimele zile, șase judecători au demisionat din funcții. În ședința extraordinară de luni, 29 noiembrie, Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat cererile de demisie a cinci magistrați: Eduard Rațoi de la Curtea de Apel Bălți, Boris Bîrcă de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău și Dumitru Gherasim de la Judecătoria Bălți. Marți, 30 noiembrie, CSM a aprobat și cererea de demisie a judecătorului Curții de Apel Chișinău (CA) Igor Mânăscurtă.
Magistrații nu au oferit detalii despre motivele plecării din sistem. În unele cereri de demisie, aceștia au menționat că demisionează „din propria inițiativă”. Ziarul de Gradă a vorbit cu câțiva judecători care și-au prezentat recent demisia. Unii dintre aceștia au declarat că nu vor să ofere detalii, în timp ce alții au spus că au plecat din funcții „din cauza unor probleme de sănătate” sau că au atins „vârsta de pensionare”.
Solicitat de ZdG, judecătorul Dumitru Gherasim a declarat că nu ne poate spune din ce motive a demisionat.
„În cerere am indicat toate motivele. Persoana responsabilă de mass-media vă va da răspuns la toate întrebările dumneavoastră. Eu am trecut evaluări. Pe mine nu m-a pus pe gardă nicio evaluare”, a spus Gherasim.
O sursă a ZdG din sistemul judecătoresc susține că unii magistrați demisionează din motiv că se tem de procedura de evaluare a activității.
„Textual, nimeni nu invocă careva decizii, judecătorii depun cereri și spun că demisionează din motive personale, dar din câte am observat este o nesiguranță în ziua de mâine referitor la sistem. Unii se tem de evaluarea externă, unii sunt obosiți și, de asemenea, se gândesc că vor fi careva modificări în legislația privind pensia, indemnizația, pe care o primește fiecare judecător la demisie. Această nesiguranță îi face pe unii să demisioneze. Judecătorul onest nu are ce sta cu frică. Un judecător corect trebuie să-și exercite atribuțiile”, a declarat o sursă a ZdG.
Într-un comentariu pentru ZdG, Vladislav Clima, președintele Asociației Judecătorilor din R. Moldova a declarat că „plecările din sistem cu certitudine nu sunt ghidate doar de procedura de evaluare. În mare parte ar exista și acest aspect, dar judecătorii spun că simt presiune. Ei spun că se tem să ia hotărâri legale de teama de a fi persecutați, de teama de a fi urmăriți. Unii judecători spun că situația este tensionată și că mâine-poimâine se va porni un dosar penal pe îmbogățire ilicită. Așteptarea zilelor de marți a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, când se va prezenta procurorul general interimar, la fel, îi tensionează. După ei, aceasta este o influență și o intimidare a judecătorilor”.
Pe 15 noiembrie curent, Ministerul Justiției (MJ) a publicat proiectul de concept privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Astfel, potrivit MJ, evaluarea externă (extraordinară) este propusă să aibă loc prin crearea unei misiuni internaționale de monitorizare (MIM), a Comisiei de evaluare (CE), formată din patru Colegii de Evaluare (CEL), precum și a Colegiului special de Apel (CSA). Detalii aici.
Misiunea internațională de monitorizare (MIM) se propune de a fi formată din 7 membri, nominalizați de partenerii internaționali (5 membri) și societatea civilă (2 membri). Scopul principal al activității MIM este de a sprijini activitatea Comisiei de Evaluare (CE), inclusiv prin selectarea membrilor CE și ai Colegiului special de Apel (CSA), sprijinirea în motivarea deciziilor CE, contestarea deciziilor CE și ale CSM și CSP cu privire la deciziile legate de cariera judecătorilor și procurorilor.
Evaluarea performanțelor şi activității procurorilor şi judecătorilor, cu participarea unei comisii externe, este măsură prin care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că vrea să curețe justiția.