Președinta Maia Sandu, despre pericolul unui atac militar asupra R. Moldova: „La moment nu vedem acest pericol. Discutăm și cu partenerii noștri din Vest”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, afirmă că, actualmente, nu există premise pentru ca R. Moldova să se confrunte cu un atac militar din partea Federației Ruse. Șefa statului spune că în regiunea transnistreană nu au fost sesizate mișcări care induc pregătirea unor acțiuni militare.
Declarațiile președintei au fost făcute luni seară, 7 martie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.
„Nu există premise să credem că ne vom confrunta cu un asemenea atac. Am spus asta de mai multe ori și vreau să repet și aici. Nu vedem acest pericol. Discutăm și cu partenerii noștri din Vest, inclusiv ieri am avut vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Dacă vă amintiți, SUA au fost cele care au vorbit despre pericolul războiului din Ucraina. Respectiv, au informații credibile. Am discutat cu ei, am discutat cu altă lume și nu există un asemenea pericol pentru moment și aș vrea, chiar dacă este foarte complicat pentru toți, este foarte stresant să vedem tragedia care se întâmplă în Ucraina, aș vrea totuși să nu exagerăm acest pericol pentru că nu există la moment. Toate deciziile noastre pornesc de la necesitatea asigurării securității și siguranței cetățenilor R. Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Întrebată dacă autoritățile nu iau în general în calcul scenariul unui atac militar asupra R. Moldova, actualmente neexistând niciun pericol în acest sens, președinta Maia Sandu a afirmat că „nu se poate spune că există certitudine 100% că nu se va întâmpla ceva”.
„Există anumite riscuri legate de faptul că, câteva localități, raioanele care nu sunt controlate de organele constituționale și știm că acolo avem o armată străină și știm că sunt persoane care nu se subordonează organelor constituționale ale R. Moldova. Există o anumită doză de risc aici, dar nu există un pericol pentru moment de atac militar asupra R. Moldova. Există alte riscuri care se materializează și aici mă refer la problemele de ordin economic, la atitudinea celorlalți față de noi, pentru că toate lucrurile pe care le-am propus noi trebuiau să se întâmple într-un context pașnic – proiecte, investiții și multe proiecte pe care vrem să le facem. Ne dorim foarte mult ca acest război să înceteze cât mai curând în Ucraina și să putem să ne vedem de problemele noastre”, a accentuat președinta.
În context, șefa statului a menționat faptul că în regiunea transnistreană nu au fost sesizate mișcări care induc pregătirea unor acțiuni militare.
„Acolo sunt anumite schimbări. Desigur că toată lumea este într-o anumită stare de spirit în momentul în care auzim exploziile sau cel puțin le-am auzit în războiul din Ucraina, dar nu există mișcări, acțiuni care ar conduce la decizia că acolo se pregătește participarea la acțiuni militare. Nu există aceste mișcări pentru moment și noi o să monitorizăm în continuare situația”, a declarat Maia sandu.
Anterior, Ministerul Apărării al R. Moldova a emis o declarație în urma unor informații apărute pe anumite canale de Telegram și a reiterat faptul că „nu există nicio premisă pentru ca R. Moldova să fie implicată militar sau să fie supusă unui risc. În R. Moldova nu este stare de asediu și nu s-a dat ordin de mobilizare. Conform Constituției, R. Moldova este o țară neutră din punct de vedere militar”.
Pe 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina, după ce președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs în care a declarat că „toate analizele arată că o confruntare a Rusiei cu Ucraina este de neevitat”. Acesta a anunțat că a trimis armata în Ucraina pentru a o „elibera”. Președintele rus a spus că operațiunea are drept scop „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”. El a amenințat că dacă țări străine se vor implica, atunci „vor fi consecinţe cum nu aţi mai experimentat vreodată în istoria voastră. Suntem pregătiţi pentru orice s-ar întâmpla. Sper că sunt auzit”.