Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat miercuri, 5 mai, că a promulgat Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Decizia a fost luată, susține șefa statului, după ce în cadrul ședinței din luna februarie a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) a recomandat Parlamentului modificarea cadrului legal pentru plafonarea prețurilor. Astfel, benzinăriile nu mai pot afișa alte prețuri decât cele stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Președinta Sandu spune că necesitatea de a plafona prețurile la produsele petroliere prin lege vine ca urmare a înţelegerilor de cartel pe piaţa petrolieră şi inacțiunilor Consiliului Concurenței.
„Legea venită de la Parlament este una slabă, aceasta conține prevederi confuze, probabil introduse acolo intenționat de anumiți deputați, dar am decis că e mai bine să o semnez așa cum este și să venim cu redactări imediat după alegeri. Următorul Parlament va trebui să îmbunătățească această lege și, împreună cu Guvernul, să facă ordine în domeniu. În special, voi recomanda deputaților să modifice prevederile care se referă la modul de plafonare a prețurilor la gaz lichefiat, să racordeze legea la standardele de calitate, să corecteze formula utilizată în lege, în care se face confuzie între volum și masă.
Promulgarea legii este un semnal dat jucătorilor de pe piață, instituțiilor menționate și politicienilor care apără interesele unor grupuri că scumpirile nejustificate și îmbogățirea ilegală a unor persoane pe spatele celor mulți nu mai sunt tolerate. Vom face ordine în instituțiile statului și vom asigura respectarea regulilor de către toți”, a declarat șefa statului.
Pe 26 februarie, președinta Maia Sandu a convocat ședința CSS în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv subiectul privind plafonarea prețurilor la produsele petroliere.
„Pe de-o parte consumatorii din R. Moldova n-au putut să se bucure pe deplin de scăderea prețurilor în anul 2020. Pe de altă parte, acum vedem creșteri în fiecare zi și modul în care sunt operate aceste creșteri conduce la concluzia că aceste acțiuni sunt concertate. Ceea ce considerăm noi necesar la această etapă și pornind de la comportamentul petroliștilor, este să se revină la plafonarea prețurilor. Evident, pentru asta e nevoie să se schimbe legea. Sper să se găsească 51 de deputați în Parlament care să-și facă timp pentru asta”, a declarat atunci șefa statului.
Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari, a publicat joi, 29 aprilie, o parte din raportul Consiliului Concurenței privind acordurile de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova. Potrivit raportului, a fost constatată existența a cel puțin două întreprinderi independente pe piața petrolieră din R. Moldova, denumirile cărora nu au fost divulgate.
La sfârșitul lunii aprilie curent, carburanții și produsele petroliere s-au scumpit din nou, după o nouă scumpire. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costa, la o stație PECO, 20 lei, iar benzina premium 98 costa 20 lei și 80 de bani litrul.
Deputații din Parlament au acordat, pe 12 martie, „vot de neîncredere” Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) și au solicitat demisia Consiliului de Administrație al instituției. Tot atunci, Veaceslav Untilă, directorul general al ANRE, a fost audiat în plenul Legislativului în legătură cu scumpirile la carburanți și produse petroliere.
Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.