Președinta CE, înainte de summitul UE: „R. Moldova se îndreaptă spre o reformă anticorupție și proeuropeană pentru prima dată de când și-a dobândit independența… Merită să i se acorde statutul de țară candidată pentru aderarea la UE”
Cu o zi înainte de summitul UE, preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat că R. Moldova se află pe o traiectorie reală spre o reformă anticorupție și proeuropeană pentru prima dată de când și-a dobândit independența și merită să capete o perspectivă europeană și să i se acorde statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.
În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European din 22 iunie, Ursula von der Leyen a afirmat că țara noastră trebuie să implementeze o serie de reforme importante, însă, cu toate acestea, R. Moldova „are potențialul de a se ridica la înălțimea acestor solicitări”.
„Prin candidatura lor, R. Moldova, Ucraina și Georgia ne spun că își doresc schimbare. Vor mai multă democrație, vor mai multă libertate, vor reforme mai puternice. Ne spun că își doresc Europa și noi avem răspunderea față de ele, avem o răspundere față de noi înșine de a face alegerile corecte. R. Moldova a făcut pași fermi spre Europa, cu un mandat ferm din partea cetățenilor. Se află pe o traiectorie reală, spre o reformă anticorupție și proeuropeană pentru prima dată de când și-a dobândit independența. Iată de ce merită să capete o perspectivă europeană și să i se acorde statutul de țară candidată, înțelegând, firește, că țara va realiza o serie de reforme importante. În deosebi, economia și administrația publică necesită reforme importante și reforme semnificative. Cu toate acestea, presupun că țara va rămâne pe acest curs și nu avem nicio îndoială în acest sens. Noi credem că țara are potențialul de a se ridica la înălțimea acestor solicitări (…)”, a declarat președinta CE.
🇺🇦🇲🇩🇬🇪 are telling us that they want change.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 22, 2022
That they want Europe.
We have a responsibility towards them and towards ourselves, to make the right choice.
@Europarl_EN has spoken, loud and clear.
It is now up to #EUCO to decide and live up to this historic responsibility. pic.twitter.com/aCVGI2ycLN
Pe 23-24 iunie, Consiliul European va decide dacă oferă R. Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
Recent, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că va invita cele 27 de state membre ale UE, în cadrul summitului care va avea loc joi și vineri, 23-24 iunie, să acorde R. Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.
Pe 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să confirme perspectiva R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni membre ale UE și și-a oferit avizul cu privire la acordarea statutului de candidat.
În acea zi, Comisia Europeană și-a prezentat Avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de Ucraina, Georgia și R. Moldova, la invitația Consiliului European. Opiniile s-au bazat pe evaluarea Comisiei în lumina celor trei seturi de criterii de aderare la UE convenite de Consiliul European: criterii politice, criterii economice și capacitatea țării de a-și asuma obligațiile de aderare la UE (acquis-ul UE).
Opiniile iau în considerare, de asemenea, eforturile R. Moldovei, Ucrainei și Georgiei în implementarea obligațiilor care le revin în temeiul Acordurilor de Asociere (AA), inclusiv a zonelor de liber schimb profunde și cuprinzătoare (ZLSAC), care acoperă părți semnificative din acquis-ul UE.
În ceea ce privește R. Moldova, Comisia Europeană a concluzionat că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților. Politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins. Țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. În acest sens, Comisia a recomandat ca R. Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii.