Președinta ANI: „În pofida tuturor condiționalităților UE pentru dezvoltarea R. Moldova, unii își doresc cât mai urgent să diminueze instrumentele de control ale ANI”
După ce deputații PSRM-Șor au votat proiectul pentru modificarea legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), joi, 16 decembrie, președinta ANI, Rodica Antoci, a declarat vineri, 18 decembrie, că „Autoritatea își va continua misiunea sa consfințită de legislație și nu va ceda presiunilor”.
Potrivit lui Antoci, „activitatea inspectorilor de integritate a devenit destul de vizibilă în ultimul timp, deranjând astfel pe unii subiecți”.
„Acest fapt se confirmă prin modul în care au fost votate în grabă acele modificări controversate asupra Legii ANI, în data de 16 decembrie 2020. În pofida tuturor condiționalităților UE pentru dezvoltarea R. Moldova, unii își doresc cât mai urgent să diminueze instrumentele de control ale ANI”, a spus Antoci în cadrul unei ședințe de lucru online.
Totodată, Rodica Antoci a accentuat că „Autoritatea își va continua misiunea sa consfințită de legislație și nu va ceda presiunilor”.
De asemenea, președinta ANI a menționat că „mizează în continuare pe suportul partenerilor externi și pe societatea civilă, care, în ultimele zile au demonstrat încă o dată că sunt adevărații aliați ai instituției pe care o conduce”.
Pe 16 decembrie 2020, proiectul de lege elaborat de către deputații socialiști cu privire la modificarea legii cu privire la ANI, a fost aprobat în prima lectură, de către deputații PSRM și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii din Pro Moldova și cei din Partidul Politic Șor, deși responsabilii din cadrul ANI au dat aviz negativ și și-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea față de proiect.
Potrivit documentului aprobat în prima lectură, termenul procedurii de control al averii și al intereselor personale a fost redus de la trei ani la un an.
Astfel, inspectorul de integritate va putea verifica datele şi informaţiile privind averea existentă a persoanei supuse controlului, precum şi modificările patrimoniale intervenite pe durata exercitării mandatelor, a funcțiilor publice sau de demnitate publică și în decurs de un an și nu 3, așa cum era până acum, după încetarea mandatului.
O altă modificare propusă de socialiști și aprobată de deputații PSRM – Șor ține de perioada de contestare a actului de constatare emis de ANI.
Dacă până la aprobarea proiectului socialiștilor, persoana care a fost supusă controlului putea contesta actul de constatare în termen de 15 zile de la primirea acestuia, în instanța de contencios administrativ, odată cu modificările efectuate, „persoana care a fost supusă controlului va putea contesta actul de constatare, nemijlocit în instanța judecătorească competentă pentru examinarea acțiunii în contencios administrativ”.
Următorea modificare ține de efectele constatării încălcării regimului juridic al incompatibilităților.
Aici, socialiștii au solicitat înlocuirea textului din legea cu privire la ANI „Prin derogare de la dispoziţiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancţiunea disciplinară poate fi aplicată într-un termen de 6 luni de la data la care rămîne definitiv actul de constatare sau de la data la care expiră termenul de contestare în cazul în care actul de constatare al inspectorului de integritate nu a fost contestat” cu următorul conținut „Sancţiunea disciplinară poate fi aplicată după rămînerea definitivă a actului de constatare, în condițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară”.
Săptămâna trecută, ANI a dat aviz negativ acestui proiect, „semnalând consecințele defavorabile și efectele nadorite asupra dosarelor de control aflate, la moment, în derulare la ANI, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor, în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă”.