Premierul Chicu, despre creditul rusesc: „Nu am primit niciun răspuns de la prim-ministrul Rusiei, nu exclud că nu vom primi acești bani”
Premierul R. Moldova, Ion Chicu, susține că i-a expediat anterior o scrisoare oficială premierului rus, Mihail Mișustin, în legătură cu reluarea negocierilor privind acordarea creditului rusesc, însă, până acum, nu a primit niciun răspuns în acest sens.
La etapa actuală, Chicu menționează că „nu exclude faptul că acest acord de creditare nu va fi încheiat, iar banii din Federația Rusă nu vor mai ajunge în R. Moldova”. Declarațiile au fost făcute de Ion Chicu marți seară, 17 noiembrie, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.
„Credidul rusesc a fost cu succes blocat pe motive politice în primăvară, cele 4 miliarde 166 de milioane de lei, care trebuiau să vină. După aceea, din câte cunoașteți, eu m-am adresat cu scrisoare oficială prim-ministrului Rusiei pentru a relua negocierile. I-am remis proiectul de acord din care am exclus acele puncte pe care Curtea noastră Constituțională le-a declarat neconstituționale. Până la etapa actuală, asta s-a întâmplat, era septembrie, nu avem un răspuns de la Guvernul Rusiei, dacă acceptă sau nu acceptă acest acord, în așa format, în așa text. Așteptăm reacția Federației Ruse, dar bineînțeles, nu exclud faptul că nu vom primi acești bani și nu vom putea încheia acest acord, iar asta este o problemă, pentru că acești bani sunt prevăzuți ca sursă de finanțare a deficitului în 2020. Va trebui să ne descurcăm și va fi dificil”, a menționat Chicu.
Joi, 7 mai, judecătorii CC au declarat neconstituționale: Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse, Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat, Hotărârea Guvernului nr.169 privind inițierea negocierilor și Hotărârea Guvernului nr.252 privind aprobarea acordului.
Examinarea a durat atunci peste 10 ore și a avut loc în lipsa judecătorului Eduard Ababei, care a cerut autorecuzarea din motiv că este cumnat cu Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor.
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al R. Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro a fost adoptat, la 23 aprilie, cu votul a 56 de deputați PSRM și PDM.
Acordul dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat a fost semnat la 17 aprilie, la Moscova, de către ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguța, în temeiul împuternicirilor acordate de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.
Acordul prevedea ca suma de 200 de milioane de euro să fie debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 de milioane de euro; prima transă putând să fie accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acordului.
„Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă”, mai prevedea documentul.