Posturile TV și radio ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 100 de mii de lei pentru dezinformare. Proiectul de lege privind securitatea informațională, aprobat de Parlament – DOC
Posturile TV și radio ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 100 de mii de lei pentru dezinformarea care afectează securitatea spațiului informațional al R. Moldova, iar site-urile vor fi blocate de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în prima lectură joi, 7 aprilie, proiectul de lege cu privire la securitatea informațională.
Pentru aprobarea inițiativei legislative au votat de 56 de parlamentari. În timpul prezentării proiectului de lege, deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și cei ai Partidului Politic „ȘOR” s-au declarat împotriva proiectului. Ei susțin că Legea cu privire la securitatea informațională „va instaura cenzura în R. Moldova” și „va fura libertatea de exprimare”.
După mai multe ore de dezbateri, în semn de protest față de proiectul de lege, deputații BCS au blocat tribuna Parlamentului și au părăsit ședința Legislativului: „Opriți dictatura”.
Conform proiectului, răspândirea dezinformării sau a informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public, se sancționează cu amendă de până la 22 500 de lei în cazul persoanelor fizice, iar cele juridice – cu amendă de până la 60 000 de lei. SIS va elabora și implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform Concepției securității informaționale a R. Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.
„Proiectul propune reglementarea faptului că persoanele fizice și juridice care dețin pagini web sunt obligate să plaseze informații de contact la un loc vizibil care ar permite identificarea acestora, precum și acțiunile autorității responsabile și procedurile aferente în aceste situații”, se arată în document.
Furnizorii de servicii de găzduire a conținutului online și furnizorii de conținut online de pe teritoriul R. Moldova vor fi obligați ca, la indicația executorie a Serviciului de Informații și Securitate, să întrerupă imediat transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează dezinformare/informații false ce afectează securitatea informațională.r.
Răspândirea dezinformării sau a informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public, se sancționează cu amendă de la 400 (20 000 de lei) la 450 de unități convenționale, ceea ce constituie 22 500 de lei, aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 800 (40 000 lei) la 1200 de unități convenționale, ceea ce constituie 60 000 de lei, aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la 6 luni.