Platon „reînvie” în politică prin partidul „Fenix Moldova”. Detalii despre „operațiunea” de înregistrare a partidului printr-un intermediar
Ascuns de justiție la Londra, Veaceslav Platon își anunță relansarea în politică, prin intermediul partidului „Fenix Moldova”.
Platon promite „miracolul transformării statului”. Ziarul de Gardă însă a constatat că aceasta nu este singura transformare pe care și-o atribuie Platon, tot el fiind cel care a schimbat denumirea partidului „Moldova Liberă și Suverană” în „Fenix Moldova”, proiect cu care revine în politică, deși, potrivit declarațiilor uneia dintre voluntarele care a colaborat cu Platon, „pe viitor, se planifică lansarea unui proiect politic, a unui partid politic, cu denumirea Restart, Partidul Politic Restart”.
Platon și-a anunțat, la 3 aprilie, revenirea în politică printr-o postare pe canalul său de Telegram.
„Noi, partidul „Fenix Moldova”, vom fi acei oameni care vor scoate țara din mlaștină. Cei care vor surprinde lumea. Care vor face în așa mod, încât despre națiunea moldovenească să se vorbească ca despre cei care au făcut miracolul transformării statului și a propriei vieți. Noi trebuie să facem ceea ce nu i-a reușit nimănui până acum. Avem cunoștințe, avem competențe, experiență și toate deprinderile pentru o sarcină atât de grea. În afară de noi, nimeni în această țară nu va putea face asta! Noi suntem cheia de la ușa bunăstării și succesului pentru Moldova”, se arată într-un mesaj publicat de Veaceslav Platon pe canalul său de Telegram.
„Fenix Moldova” încă n-a „renăscut” în lista partidelor politice de la ASP
Deși Platon a anunțat că formațiunea cu care se lansează este „Fenix Moldova”, în lista partidelor înregistrate la Agenția Servicii Publice, până la această oră, nu figurează o formațiune politică cu o asemenea denumire. Ziarul de Gardă a constatat însă că sigla pe care a publicat-o Veaceslav Platon pe contul lui de Telegram este asemănătoare cu cea publicată în statutul partidului „Moldova Liberă și Suverană”, înregistrat la 5 februarie curent, avându-l președinte pe un oarecare Nicolae Boicu.
Contactat telefonic de Ziarul de Gardă, Veaceslav Platon a confirmat că a preluat partidul „Moldova Liberă și Suverană” și l-a redenumit în „Fenix Moldova” și că acesta i-a fost planul inițial, el aflându-se în spatele „Moldovei Libere și Suverane” chiar de la început.
ZdG: Am observat că partidul pe care l-ați anunțat nu este înregistrat la ASP, dar are siglă asemănătoare cu partidul Moldova Liberă și Suverană”, înregistrat la 5 februarie. Ați preluat acest partid?
V. Platon: A fost aprobată schimbarea denumirii, anume schimbarea denumirii.
ZdG: Deci confirmați că partidul „Moldova Liberă și Suverană” a fost redenumit în „Fenix Moldova”?
V. Platon: Da, dar nu-mi amintesc denumirea exactă, o denumire „de serviciu”.
ZdG: Dar acel partid, „Moldova Liberă și Suverană” a fost creat inițial de dumneavoastră, cu scopul de a-l prelua ulterior?
V. Platon: Noi l-am înregistrat cu puterile noastre de la început.
Platon: „Avem un partid de rezervă”
La începutul anului însă, Platon a declarat pentru Ziarul de Gardă că „poate vom prelua un partid deja existent. Am primit mai multe propuneri ca să vin la conducerea unor partide deja existente. (…) Și eu prefer să iau un partid deja … Să conduc un partid care deja există”.
L-am întrebat de ce a trebuit să-și creeze un partid dacă afirma că are mai multe propuneri de a venit la conducerea unor partide existente.
V. Platon: Am pornit cu ideea că partidul nu trebuie să aibă background (n.r. trecut), nicio legătură cu alte nume. În paralel, am înscris partidul nostru, dar avem și un partid de rezervă.
ZdG: Boicu Va rămâne lider al partidul? Cine este el?
V. Platon: Noi pregătim documentele pentru ca eu să fiu numit în funcție. Boicu este tovarășul nostru.
100 de euro pentru popularizarea „Fenix Moldova”
În ziua anunțului de pe Telegram privind relansarea în politică, Platon a ținut să-și popularizeze ideea și pe Facbeook. Tradițional, acesta a sponsorizat o postare pentru a ajunge la cât mai multă lume. Acesta a plătit, prin intermediul paginii sale de Facebook administrată din Rusia, Moldova, Marea Britanie și Spania, până la 100 de euro pentru ca despre „Fenix Moldova” să afle până la 15 mii de locuitori.
„Fenix Moldova” care trebuia să fie „Restart”?
Iana Verber, o activistă care a făcut parte din proiectul „Indexarea pensiilor”, inițiat de Veaceslav Platon, care a fost creat cu scopul de a pune bazele unui partid politic, a declarat că Platon planifica crearea unui partid cu denumirea „Restart”.
„Pe viitor, se planifică lansarea unui proiect politic, a unui partid politic, cu denumirea Restart, Partidul Politic Restart. Dar, înainte ca proiectul să prindă la puteri, să producă efecte, să câștige încrederea oamenilor, trebuie să faci ceva pentru oameni. De aceea, Veaceslav Platon a ales din start o strategie ca a lui Ilan Șor, să facă ceva ca oamenii să vadă rezultate, să le cucerească încrederea, pentru că mulți pensionari au fost interesați și au crezut în acest proiect, iar după asta, având o bază de date cu oameni și știți că sunt oficii nu doar în Chișinău, dar și în raioane, care au fost deschise cu greu. După asta, se schimbă poziția, se elimină partea cu indexarea pensiei, se adaugă Restart și gata, avem deja o bază de oameni, este susținerea din partea populației, este și partidul”, susține fosta activistă a proiectului realizat de Platon.
Prezent în mediul on-line, absent la ședințele de judecată. Detalii despre relația lui Veaceslav Platon cu justiția
Mai multe dosare aflate la faza de urmărire penală, trei dosare examinate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, sute de ședințe de judecată planificate, zeci de amânări sau întreruperi de ședințe și nicio finalitate – toate se referă la Veaceslav Platon, care este dat în urmărire internațională, condamnat la 20 de ani de închisoare în F. Rusă pentru complicitate în dosarul „Laundromat” și supus mai multor sancțiuni, inclusiv de Canada, „pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova”.
În timp ce, în mediul on-line, Veaceslav Platon își face simțită prezența, fiind autorul a sute de postări pe rețelele de socializare sponsorizate cu zeci de mii de euro, dar și protagonistul mai multor interviuri, ședințele de judecată din dosarele penale în care este vizat controversatul politician se desfășoară în absența acestuia, în timp ce el se ascunde de justiție în orașul Londra.
Planul lui Platon. Dezvăluirile unei voluntare
Proiectul „Indexarea pensiilor” inițiat de Veaceslav Platon ar avea scopul de a pune bazele unui partid politic, pe care controversatul om de afaceri, fugar în Londra și judecat în mai multe dosare în R. Moldova, ar urma să-l conducă sau să-l coordoneze de la distanță.
Datele colectate de la pensionarii care au încheiat contracte cu avocații lui Veaceslav Platon pentru a depune cereri în judecată și a solicita indexarea deplină a pensiilor, ar urma să fie utilizate pentru lansarea unui partid, susține o fostă activistă în cadrul acestui proiect. Ea a declarat pentru Ziarul de Gardă că pensionarii sunt ademeniți cu promisiunea că le vor fi majorate pensiile, că avocații și voluntarii care lucrează în zeci de oficii deschise în toată R. Moldova sunt plătiți de Platon, deși acesta neagă faptul că ar da bani în acest proiect și că scopul acestei inițiative este, de fapt, unul politic.