Peter Michalko: UE privește cu atenție întreg procesul electoral. Este păcat și recunoaștem că legislația nu corespunde nivelului dorit
Uniunea Europeană privește cu atenție întreg procesul electoral, inclusiv campania, și va continua să monitorizeze evoluțiile postelectorale, precum și modul în care sunt îndeplinite standardele internaționale în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Asta a declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul unui interviu acordat Ziarului de Gardă.
Oficialul european atenționează asupra importanței organizării unui scrutin electoral liber și corect, transparent și credibil, în primul rând, pentru cetățeni.
Totodată, Ambasadorul avertizează asupra prevenirii fenomenelor negative din trecut, precum cumpărarea votului, folosirea instrumentelor administrative, transportarea alegătorilor, și își exprimă regretul că autoritățile de la Chișinău nu au ajustat Codul Electoral, în baza recomandărilor expuse după scrutinul prezidențial de acum 4 ani.
„Recomandările puteau fi aprobate încă în luna august, când atât eu, cât și partenerii internaționali am vorbit despre asta. A fost timp pentru aprobarea lor chiar și după ce Comisia de la Veneția s-a expus asupra acestor amendamente. Dar nu a fost voință politică. Este păcat și recunoaștem că legislația nu corespunde nivelului dorit. (…) Nu este pentru prima dată când, înainte de alegeri, aflăm că aceste amendamente și îmbunătățiri legislative nu au fost adoptate și nu mai este timp pentru adoptarea lor”, a spus oficialul.
Cât privește riscurile de fraudare, Ambasadorul susține că, în ziua alegerilor, observatorii ar trebui să monitorizeze cu mare atenție procesul și să evidențieze toate neregulile.
În interviul acordat Ziarului de Gardă, Peter Michalko vorbește și despre ce ar trebui să întreprindă organele de drept din Republica Moldova pentru ca statele UE să îi aplice sancțiuni fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, așa cum a făcut SUA, dar și despre imaginea justiției moldovenești, despre care spune că este „neplăcută în fața cetățenilor, dar și în cea a partenerilor internaționali”.
Interviul integral va fi publicat luni, 19 octombrie.