Peter Michalko: „Acțiunile de astăzi din Parlament sunt un atac clar asupra independenței CC”
Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, susține că acțiunile de astăzi din Parlamentul de la Chișinău sunt „un atac clar asupra Constituției R. Moldova”.
„Acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de modificare a componenței Curții, sunt un atac clar asupra Constituției R. Moldova și asupra independenței CC”, a declarat Peter Michalko într-o postare pe Facebook.
Vineri, 23 aprilie, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR și cei din platforma PRO Moldova, condusă de Andrian Candu, au aprobat o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.
Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.
- Fostul procuror, actual avocat, Boris Lupașcu, numit de PSRM – ȘOR judecător la CC: a depus jurământul de învestire. Greceanîi: „Vă dorim succes”
- Socialiștii au cerut demisia a trei membri CC. Ce spune legea? Cum (nu)pot fi demiși judecătorii Curții Constituționale
Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC). Împreună cu socialiștii și cei din Partidul ȘOR, au votat și deputații grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu.
Acțiunile socialiștilor vin în condițiile în care vineri, 23 aprilie, tot ei, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.
Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.