Percheziții la domiciliul fostului premier democrat Pavel Filip într-o cauză penală privind „tentativa de deposedare a statului” de sediul Consulatului R. Moldova din Odessa
Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) efectuează vineri, 6 mai, percheziții la domiciliul fostului prim-ministru al R. Moldova Pavel Filip și la mai mulți membri activi ai „grupului criminal organizat” condus de către fostul deputat democrat Vladimir Andronachi într-o cauză penală privind „tentativa de deposedare a statului” de sediul Consulatului R. Moldova din Odessa.
Solicitată de Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat că perchezițiile au loc în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul tentativei de deposedare a Republicii Moldova de bunul imobil sub formă de sediul Consulatului Republicii Moldova din orașul Odessa.
„Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale efectuează la moment percheziții în cadrul cauzei penale pornite pe faptul tentativei de deposedare a Republicii Moldova, de bunul imobil sub formă de sediul Consulatului Republicii Moldova or. Odessa. Perchezițiile se desfășoară la un ex-prim ministru al Republicii Moldova, precum și la mai mulți membri activi ai grupului criminal organizat condus de ex-deputatul PD, Vladimir Andronachi, implicați în această schemă”, a declarat Mariana Cherpec.
În 2020, PG a inițiat o cauză penală pentru abuz de serviciu manifestat prin tentativa de deposedare a R. Moldova de sediul Consulatului, amplasat în Ucraina, or. Odessa. Atunci, procurorii au constatat că, la 27 februarie 2019 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.142 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.
Astfel, în lipsa expertizei anticorupție și fără evaluarea costului imobilului oferit în schimb, s-a acceptat propunerea Grupului de lucru, instituit prin Dispoziția Prim-ministrului nr.36/2018 privind schimbul bunului imobil (construcție capitală) amplasat pe str. Postmitnogo nr.2/2Б, Odessa, Ucraina, proprietate a R. Moldova, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu următoarele bunuri proprietate privată – terenul aferent cu suprafața de 0,0397 ha și construcția capitală cu destinație locativă cu suprafața de 402,2 m2, cu anexele amplasate pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina.
Deși valoarea bunului imobil în care este amplasat Consulatul R. Moldova constituie circa 450 526 USD, iar dreptul de folosință asupra terenului – circa 1 312 000 USD, în lipsa actelor ce ar confirma dreptul de proprietate, factorii de decizie din cadrul MAEIE, de comun cu grupul de lucru, contrar prevederilor legale, asumându-și rolul de evaluator, au stabilit arbitrar că prețul imobilului amplasat pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina, constituie 520 000 USD.
Potrivit procurorilor, factorii de decizie vizați, ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova și ar fi întreprins o tentativă de acaparare, la preț derizoriu, a clădirii Consulatului R. Moldova din Odessa și dreptului de a dispune de terenul aferent, prin schimb de imobile, diferența de preț fiind de circa 360 000 USD, circumstanțe care nu și-au produs efectul din cauze independente de voința făptuitorilor.
Pavel Filip a venit în politică în 2011, alături de Partidul Democrat din Moldova (PDM), atunci când a fost numit în funcția de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, pentru o perioadă de cinci ani.
În 2016, Filip a devenit prim-ministru, guvernul său fiind votat aproape de miezul nopții în timp ce în fața parlamentului mii de oameni protestau împotriva învestirii guvernului.
În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, Pavel Filip a devenit deputat, fiind ales pe circumscripția nr.20 Strășeni.
- Detalii despre cariera și averea lui Pavel Filip, noul președinte al Partidului Democrat din Moldova
În septembrie 2019, Pavel Filip a fost ales președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), iar în octombrie 2021, a anunțat că se retrage de la conducerea partidului.