Pe fundalul scandării „la pușcărie”, PSRM și Partidul Șor votează în două lecturi scoaterea SIS din subordinea președintelui
Deputații PSRM și cei ai Partidului Șor au aprobat în două lecturi proiectul de lege care presupune scoaterea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui. Proiectul a fost aprobat pe fundalul scandării „la pușcărie”.
Deputații PSRM și cei ai Partidului Șor votează pe bancă rulantă mai multe proiecte de lege. Printre proiectele votate se regăsește și cel cu privire la scoaterea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui.
Proiectul a fost votat în două lecturi cu votul a 51 de deputați, în timp ce opoziția scanda „la pușcărie”.
Proiectul a fost înregistrat miercuri de deputații socialiști, iar Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi în acest sens.
Autorii proiectului de lege, sunt aceeași care în iunie 2019 au elaborat proiectul de modificare a Legii SIS, prin care activitatea Serviciului a trecut în coordonarea șefului statului. Este vorba despre deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac.
Această inițiativă legislativă vine odată ce președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, a pierdut lupta pentru încă un mandat prezidențial, în fața candidatei PAS, Maia Sandu.
Anterior, mai mulți politicieni și experți de la Chișinău declarau că socialiștii, la indicațiile lui Igor Dodon, ar putea veni cu o astfel de inițiativă.
În iunie 2019, majoritatea parlamentarilor au votat un proiect de hotărâre prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut în subordinea președintelui țării, deși a rămas să fie controlat și de Parlament.
Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de către Parlament, la propunerea președintelui R. Moldova, iar activitatea instituției să fie coordonată de către șeful statului, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar.
Joi președinta aleasă Maia Sandu a scos oamenii în stradă spunând că „regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc și încearcă să ne fure rezultatele votului”.