PAS susține că va contesta la CC decizia de instituire a stării de urgență: „Motive de neconstituţionalitate sunt tot mai multe”
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că în perioada următoare va contesta la Curtea Constituțională (CC) Hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul R. Moldova, votată în cadrul ședinței din 31 martie a Legislativului de către deputații PSRM – „ȘOR”. Despre asta a anunțat deputatul PAS Sergiu Litvinenco, într-o postare făcută pe Facebook.
Solicitat de ZdG, deputatul a declarat că partidul din care face parte va contesta, în timpul apropiat, la Curtea Constituțională (CC) decizia de instituire a stării de urgență pe teritoriul R. Moldova. Potrivit parlamentarului, în decizia adoptată de către deputații PSRM-„ȘOR” ar exista „mai multe motive de neconstituționalitate”.
„Vom contesta la Curtea Constituțională decizia pentru că motive de neconstituţionalitate sunt tot mai multe și mai multe. Nu pot să vă spun exact când vom depune contestația pentru că ea trebuie bine formulată, dar pot să vă spun că în timpul apropiat”, ne-a comunicat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
Pe pagina lui de Facebook, Litvinenco a mai scris că decizia de instituire a stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova este o încălcare a Constituției.
„Mai toți care au coordonat/propus/aprobat introducerea ”stării de urgență” recunosc deja cu subiect și predicat că atât declararea stării de urgență, cât și, mai ales, termenul pentru care aceasta a fost introdusă, au ca scop de a evita dizolvarea Parlamentului. Întrebarea mea este următoarea: unde în Constituție este indicat că starea de urgență poate fi declarată pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului? Nicăieri. Lucru firesc de altfel, or scopul stării de urgență de principiu este altul. În acest caz, Constituția este de facto călcată în picioare, întrucât un instrument constituțional cum este starea de urgență este folosită nu conform scopului său, ci pentru a face inaplicabil un alt instrument constituțional cum este dizolvarea Parlamentului. Nu cred că putem să ne permitem să lăsăm în vigoare această interpretare perversă a Legii Supreme”, se arată în mesajul postat de către Litvinenco pe pagina lui de Facebook.
Miercuri, 7 aprilie, deputatul neafiliat Octavian Țîcu a declarat că a depus o sesizare în adresa Curții Constituționale prin care cere verificarea constituționalității Hotărârii Guvernului în exercițiu privind propunerea de instituire a stării de urgență, dar și a Hotărârii Parlamentului din 31 martie prin care a fost aprobată declararea stării de urgență în R. Moldova pentru următoarele 60 de zile.
De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „ȘOR” și cei din Pentru Moldova.
Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.
La 1 aprilie curent, membrii CSE s-au întrunit în prima ședință de la declararea stării de urgență în R. Moldova. Atunci, prin Dispoziția nr. 1, CSE a interzis aflarea cetățenilor în spațiile publice, interdicție care a provocat nemulțumiri în rândul cetățenilor.