PAS solicită amânarea plăților ratelor la credite și adoptarea unei legi cu privire la falimentul personal: „Oamenii sunt disperați”
Deputatul fracțiunii parlamentare PAS, Dan Perciun, a venit joi, 13 august, cu un apel către guverenarea de la Chișinău pentru „a ajuta persoanele care au credite”, în contextul crizei prin care trece R. Moldova.
Parlamentarul solicită guvernanților ca această problemă să fie discutată cât mai repede și să fie indentificate soluții în acest context.
Perciun a menționat că anterior PAS a venit cu un proiect de lege în acest sens, însă ducumentul nu a primit niciun aviz al Guvernului.
Astfel, în acest sens, deputatul susține că PAS solicită, în continuare, amânarea plăților ratelor și adoptarea unei legi cu privire la falimentul personal.
„Oamenii ne scriu, ne sună. Mulți dintre ei se află într-o situație disperată și nu găsesc o soluție. Sunt prinși în capcana companiilor de microfinanțare. Oamenii cu salarii foarte mici, în situații foarte dificile, iau aceste credite ca o soluție de ultim rezort, dar după aceasta din cauza penală penalităților și a dobânzilor foarte mari nu mai pot scăpa de ele. Statul, în ultima perioadă, în general ignora această problemă. Noi am solicitat în nenumărate rânduri în special în situația asta pandemică complicată acum cand oamenii pierd locurile de muncă. când salariile sunt mai mici, să intervină și să ajute cumva persoanele care au aceste credite la companiile de microfinanțare. Statul i-a abandonat și i-a lăsat față în față cu acești rechini cărora le este indiferent dacă omul are din ce plăti creditul respectiv sau nu are. Ei sunt gata efectiv să-l aducă până la sapă de lemn, dar să scoată acești bani din el.
Noi am solicitat încă în luna martie Guvernul să permită amânarea plăților la aceste credite, am înaintat un proiect de lege, l-am transmis la Guvern pentru ca oamenii să aibă o perioadă de până la șase luni de zile în care să poată să nu achite aceste credite pentru ca să-și rezolve problemele financiare. Cei care au pierdut locul de muncă să aibă șansa să-și găsească de lucru și să revină cât decât la o normalitate și să nu se confrunte și mai mult cu sărăcia. Guvernul până acum nu a dat măcar un aviz la acel proiect de lege, nu a revenit la el. Noi am discutat despre acest subiect și în plenul Parlamentului, dar reacția din partea autorităților până acum este zero.
În România, de exemplu asemenea soluție a fost adoptată și oamenii au avut această perioadă de respiro ca să poată să se descurce în această situație economică extrem de complicată. La noi acest lucru nu s-a întâmplat. Guvernarea a ales să fie de partea băncilor, a ales să fie de partea companiilor de microfinanțare și în loc să-i adune pe toți la o masă și să caute o soluție în interesul oamenilor, se face că nu există această problemă și este absolut surdă la solicitările lor.
La noi 23 la sută din populație trăiește în sărăcie, 23 la sută din oameni au venituri mai mici de 2000 de lei și sunt de fapt cei care sunt principalii clienți ale acestor companii de microfinanțare, pentru că nu le ajunge salariul de la lună la lună, pentru că se îmbolnăvește o rudă, pentru că se îmbolnăvește un părinte, cineva urmează să aibă un copil și au niște cheltuieli neprevăzute.
În aceste condiții, ei apelează la aceste companii din disperare. Deseori nimeni nu le explică care sunt dobânzile, care sunt penalitățile, cum funcționează și sunt prinși în această plasă din care nu mai pot scăpa.
Nu există din partea statului nicio soluție. Oamenii aceștia o să trebuiască efectiv să vândă tot ce au. De aici apare și rata mare de suicid, oamenii pleacă peste hotare și de aici toată situația catastrofală în care ne aflăm.
În astfel de situații astăzi astăzi sunt de mii de oameni. Peste 450 de mii de moldoveni au credite. Noi înțelegem că oamenii care iau astfel de credite nu sunt cei cu salarii mari, cu companii sau venituri mari. Sunt oameni care din disperare, în anumite momente complicate din viața lor sunt prinși în situația aceasta. Unii reușesc să întoarcă aceste credite, iar alții nimeresc în cercul acesta vicios și se scufundă tot mai mult în sărăcie și în groapa aceasta financiară. Aici statul are o mare responsabilitate.
Apelul nostru către guvernare este să nu abandonăm acești oameni, ei nu sunt organizați, nu ies împreună la proteste. Ei nu conștientizează că toți împreună au o anumită problemă și nu pun așa presiune cum o fac de exemplu agricultori. Ei sunt foarte mult și trebuie ajutați. Noi avem aceste soluții legale. Noi putem să amânăm plata la creditele lor, noi putem să avem o lege a falimentului personal.
Statul poate să preia aceste datorii de la companiile de microfinanțare, să le cumpere, iar oamenii să nu mai fie datori companiilor, dar să fie datori statului, iar statul să nu aplice aceste dobânzi și penalități dure. Să le permită ca în 3-5 ani să ramburseze aceste credite. Aceste soluții au fost aplicate în alte state. Trebuie să avem suficientă empatie și să ne facem bine treaba în calitate de reprezentanți ai poporului și să-i auzim pe acești oameni și să căutăm o soluție pentru această situație complicată în care se află”, a declarat deputatul PAS.
Deocamdată, reprezentanții Guvernului nu au venit cu nicio reacție în acest sens.