PAS cere demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru al CEC
Partidul Acțiune și Solidaritate cere demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru al Comisiei Electorale Centrale(CEC). Potrivit reprezentanților PAS, unele declarații făcute de Dorin Cimil pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia. Totodată, acțiunile întreprinse de acesta l-ar favoriza în procesul electoral prezidențial pe șeful statului Igor Dodon.
„Comisia Electorală Centrală este un organ independent, iar membrii CEC depun, la confirmarea în funcție, un jurământ în fața Parlamentului precum că vor îndeplini fără părtinire atribuțiile ce le revin.
Dorin Cimil a fost propus în calitate de membru CEC de către PAS cu intenția ca instituția CEC-ului să devină apolitică, independentă, să apere interesul cetățenilor și să supravegheze cu adevărat organizarea unor alegeri libere și corecte. Am identificat candidatura domnului Cimil din mediul academic, nu din sfera politică, anume din această perspectivă.
Cu regret, am asistat la acțiuni și declarații din partea lui Dorin Cimil care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia. De exemplu, menționăm următoarele acțiuni: neluarea măsurilor de anulare a cererilor prealabile false, susținerea propunerii de deschidere nejustificată a secțiilor de votare în Rusia pe baza unor acte falsificate, acceptarea deciziei partizane a CEC față de excluderea partidelor din procesul electoral prezidențial, decizie care este ilegală și îl favorizează pe Igor Dodon.
Având în vedere că Dorin Cimil a dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, și astfel a încălcat legea și jurământul depus, solicităm demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru CEC”, susțin reprezentanții PAS.
Contactat de ZdG, președintele CEC, Dorin Cimil nu a răspuns la apel pentru a oferi o reacție.
Lidera PAS, Maia Sandu, a menționat în cadrul unui briefing de presă că ieri, 15 septembrie, partidele politice au primit o circulară de la CEC, aprobată la propunerea fostului consilier al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, în care se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu campania pentru prezidențiale și că banii pe care îi adună nu pot fi folosiți în campanie.
Astfel, PAS a cerut CEC să anuleze respectiva circulară și să aprobe alta prin care să permită finanțarea transparentă a campaniei electorale pentru prezidențiale. Totodată, Maia Sandu a adăugat că PAS va sesiza și comunitatea internațională.
Mai târziu, instituția a venit cu o reacție și susține că prevederile art. 1 din Codul electoral stabilesc că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective, însă în alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte.