PAS anunță că a contestat la Curtea Constituțională decizia de instituire a stării de urgență
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că, vineri, 9 aprilie, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) pentru a contesta Hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul R. Moldova, votată în cadrul ședinței din 31 martie a Legislativului de către deputații PSRM – „ȘOR”. Despre asta a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, în cadrul unui briefing de presă.
Deputatul a anunțat că partidul din care face parte a contestat la Curtea Constituțională (CC) decizia de instituire a stării de urgență pe teritoriul R. Moldova. Potrivit parlamentarului, în cazul în care magistrații Înaltei Curți vor va declara neconstituțională decizia de instituire a stării de urgență, deciziile adoptate la 31 martie în cadrul ședinței Parlamentului vor fi anulate.
„Am depus la Curtea Constituțională o sesizare pentru a declara neconstituțională decizia de a declara starea de urgență. S-au încălcat mai multe prevederi constituționale și legale. Pe de o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună stare de urgență, iar Parlamentul nu putea să voteze starea de urgență pentru că proiectul a fost propus de un grup de deputați. Pe parcurs s-ar putea să vin și cu informații suplimentare. Curtea Constituțională va declara neconstituțională decizia de instituire a stării de urgență, deciziile adoptate la 31 martie în cadrul ședinței Parlamentului vor fi anulate”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
Miercuri, 7 aprilie, deputatul neafiliat Octavian Țîcu a declarat că a depus o sesizare în adresa Curții Constituționale prin care cere verificarea constituționalității Hotărârii Guvernului în exercițiu privind propunerea de instituire a stării de urgență, dar și a Hotărârii Parlamentului din 31 martie prin care a fost aprobată declararea stării de urgență în R. Moldova pentru următoarele 60 de zile.
De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „ȘOR” și cei din Pentru Moldova.
Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.
La 1 aprilie curent, membrii CSE s-au întrunit în prima ședință de la declararea stării de urgență în R. Moldova. Atunci, prin Dispoziția nr. 1, CSE a interzis aflarea cetățenilor în spațiile publice, interdicție care a provocat nemulțumiri în rândul cetățenilor.